Iedere dag Tevredenheidsdag. Andere opties zijn er niet…..

Straks zal ik vertellen waarom dit zo is maar eerst het volgende. Tevredenheid ligt altijd en op ieder moment binnen ieders bereik. Het enige wat je daarvoor nodig hebt zijn nieuwe ogen.
Hoe groot je zorgen ook zijn, hoe klote je leven ook is, het kan niet anders dan dat je iedere dag minimaal 3 dingen tegenkomt waar je tevreden, gelukkig of blij van wordt. En vanaf daar verder! Juist nu!
De kunst van het leven is het om die dingen te zien EN te onthouden. Een klein notieblokje (niet je telefoon!!) volstaat. Ergens aan het begin van de avond lees je die dingen en de dingen van de afgelopen week terug. Je dwingend realiserend hoe ontzettend veel moois je hebt meegemaakt of gezien.
Het geeft je niet alleen tevredenheid en rust maar ook kracht! De kracht van rust en een klein beetje verveling en loomheid die als vanzelf leiden tot creativiteit en ontmoetingen.
Na verloop van tijd realiseer jij je daardoor dat je (er nog steeds) toe doet. Dat je Relevant bent. Waardevol bent…….
Een compleet andere relevantie dan wat sommige politieke partijen jou wijs maken (zij wijzen jou ten onrechte op heb feit dat jij niet relevant zou zijn; hoe durven ze!). Een compleet andere relevantie dan ‘likes’ die slechts de behoefte oproepen tot meer likes. Een compleet andere relevantie dan wat reclamemakers jou voorschotelen. Een compleet andere relevantie dan ‘kijk mij eens geweldig zijn -vreselijk woord-, kijk mij eens in het middelpunt staan, kijk mij eens….. maar niemand die het ziet terwijl m’n ouders mij vertelden dat ik uniek ben’.

Onze wereld is momenteel bepaald zorgwekkend. Het is verdraaid moeilijk om te zeggen hoe we nu verder moeten. En zelfs als we dat zouden kunnen zeggen dan duurt het nog geruime tijd tot een aantal echte problemen ook echt opgelost zijn.

Dát is waarom ik pleit voor ‘Iedere dag Tevredenheidsdag’. Dat is namelijk weldegelijk haalbaar. Mits je de juiste bril opzet. Iedere dag komt de zon op. Er is altijd iemand die vriendelijk tegen jou doet (zeker wanneer je daar zelf aanleiding toe geeft). Iedere dag eet je en naar ik mag hopen vooral lekker en waar mogelijk niet alleen. Je hebt altijd goede muziek onder handbereik. Een lekker snoepje. Een koffie of een thee. Een rokertje. Een vette hap. Een drankje. Het zijn allemaal momentjes die mooi zijn en die je dan ook ten volle moet genieten en bewaren en onthouden. Dat is hét grote verschil met ieder elektronisch contact en alle andere impuls momenten die jou de schijn geven maar eigenlijk oproepen tot ‘ik wil meer en wel nu onmiddellijk’. Wat mensen jou ook aanpraten over hoe oneerlijk jij mogelijk behandelt wordt, het werkt altijd averechts. Het is de makkelijke weg en de verkeerde weg. Krokodillentranen zijn het. De kunst van het leven is om er wat van te maken! Niet om er over te mopperen of mensen te zoeken die jou bevestigen in dat gemopper.
Of ik daarmee de ellende in de wereld ontken? Neen, helemaal niet! De gedachte achter tevredenheid is gelegen in het idee dat wanneer jijzelf niet de tevredenheid én de kracht hebt om jezelf te conditioneren je geen steek verder komt. Ook geen ander mens kan helpen. De hulpbehoevenden (en dat zijn er veel) hebben niets aan mensen die zelf klagen of zichzelf overschreeuwen. Ze hebben wél iets aan genuanceerde en tevreden mensen als voorbeeld om te volgen. Als voorbeeld, niet als wijze(nde) vinger….

Tevredenheidsdag dus. Iedere dag weer. Omdat het kan en omdat het jouzelf helpt. Omdat je het nodig hebt als tegenwicht. Er is geen alternatief.
Je kunt niet vluchten voor alle nare nieuwsberichten. Een werkdag kan niet altijd leuk zijn. Bazen en klanten zijn niet altijd leuk. Jij bent ook niet iedere dag even leuk. Soms zit het leven je tegen.
Daarom is dat tegenwicht nodig. Dat tegenwicht bestaat uit het bewust zien en onthouden van die dingen die je blij maken of tot tevredenheid stemmen. Iedere dag weer. Dat geeft jou de mogelijkheid om met aandacht, liefde én kracht te leven.
Kracht die jijzelf in deze tijd hard nodig hebt en die anderen van jou nodig hebben. De kracht om tevreden en genuanceerd te zijn en te blijven. En zinvol te presteren; ook dat is bittere noodzaak.

Rob Franse, 19 januari 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *