Dat voelt best goed

Op de middag van oudjaar stonden we met een flink aantal buurtbewoners zeer gemoedelijk buiten rond een aantal oliebollenbakkers uit eigen buurt. Zo konden we na twaalf uur in alle rust vanaf ons eigen balkon vuurwerk kijken om daarna in beperkte kring een glaasje champie te drinken. Lekker onwetend van wat een flink aantal hulpverleners op dat zelfde moment overkwam.

Onwetendheid kan soms erg goed zijn voor een mens. Wat daar momenteel bij helpt is de radiostilte rond een poging tot kabinetsformatie. Geen idee wat daar gebeurt en gelukkig wordt er momenteel heel weinig over geschreven.

Ik vroeg me af of die eenzame oude stier die zich had afgezonderd van de kudde en in alle rust op deels ondergelopen land stond er ook zo over dacht. Ooit een alfa dier en nu verstandig genoeg om geen acht meer te slaan op wat al die andere runderen nu doen.

Runderen zijn kuddedieren, net als wij. De meesten van hen voelen zich goed binnen de kaders en de veiligheid van de kudde. De oude stier niet meer en laat het aan jongere alfa’s over. Een wijze stier dus. Een besluit en nieuw gedrag waar menige oudere menselijke alfa een voorbeeld aan kan nemen dunkt mij.

Kennelijk gaat het met die kudde goed. Ze waren naar droger land gegaan. Bij mijn weten met alle wat jongere beesten erbij waardoor die niet gingen rellen. Ik heb ook niet vernomen dat een deel van die beesten bezig was met het zoeken naar vrijheid in de vorm van ‘dat bepaal ik zelf wel’. Kennelijk heeft de kudde het goede voorbeeld gegeven. Of hield een oogje in het zeil.

Niet alleen het oude alfa rund maar ook de kudde (b)lijken op sociaal gebied vaardiger dan een groot deel van de mensen.

Het voelt voor mij dus best goed om in mijn bubbel te leven. Mijn, dan wel onze bubbel lijkt bij nadere beschouwing meer op een rundergemeenschap. Dan is het best vreemd dat er een slogan is die zegt ‘je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Runderen stunten namelijk niet. Ze leven binnen kaders en eten geen mensen. Ze zijn ‘part of’ de kudde. Zoals mijn bubbel ‘part of the village is’. Dat voelt best goed.

Hoe zouden runderen eigenlijk omgaan met een alfa die zich niet tijdig terugtrekt? Met afdwalende kalveren? Met volwassen runderen die kalveren aanzetten tot het eten van verkeerd voedsel? Met runderen zie zich niet aanpassen? Andere runderen aanvallen?

Tsja.

Rob Franse, 3 januari 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *