Laat je niet zo in de put praten!! Veel onvrede hebben we ons aan laten praten! Zo draai je dat.

Waarom doen we dat? Waarom luisteren we naar mensen die ons vertellen hoe slecht het met ons en met het land gaat? Terwijl het met het merendeel van ons eigenlijk best goed gaat? Net als met hun omgeving….

2 op de 3 stemgerechtigden hebben niet of middels een proteststem hun onvrede geuit. Een onvrede die er natuurlijk bij sommigen is. Soms extra aangejaagd. Vaak voortkomend uit onzekerheid aangaande het eigen leven en de ontwikkelingen in de wereld. Een gebrek aan grip op het eigen leven, bijvoorbeeld doordat je geen woning hebt; geen eigen bedoeninkje.

Maar geldt dat echt voor 2 op de 3? Of worden we door verschillende soorten politici en (social)media wat teveel -en vaak ongenuanceerd- er mee geconfronteerd? Praten we elkaar teveel de put in?

Ook ik ben met regelmaat bezorgd en onzeker. Maar ik heb wel het voordeel m’n eigen bedoeninkje lekker op orde te hebben. Voor anderen kan ik dat niet regelen. Wat ik wel kan is m’n leven zo in te richten dat ik het zoveel mogelijk naar m’n zin heb en dat over brengen op anderen middels m’n eigen gedrag. Ik geef je een inkijkje:

1. Tenminste 4x per dag loop ik door de wijk. Noodzakelijk voor m’n rug en prettig voor de rest van m’n lijf en m’n kop. Ik zwaai naar iedereen en iedereen zwaait terug. Met een glimlach. ‘Alles wel? Gaat uw gang; prettige dag’.
2. Hoogtepunt daarbij is Olivier. 3 Jaar oud en vroegwijs. ‘Goeiemorgen Rob’. ‘Goeiemorgen Olivier’. ‘Kijk, ik heb een eikel gevonden’. ‘Mooi! Ga je nog meer leuke dingen doen?’. ‘Ja’. Kom je me dat laten zien?’ ‘Ja’.
3. Bij binnenkomst wacht m’n 16 jaar oude kat me op. ‘Mauw… knuffel mij!’ En dat doe ik.
4. Verder met de dag. Achter m’n bureau voor het raam. Groetend naar de langslopers. Steeds ervarend dat ik een glimlachen terug krijg.
5. Onderweg voor een boodschap. Wenkend naar fietsers op de rotonde dat ik ze gezien heb en waarvan het merendeel vriendelijk een dankende hand opsteekt.
6. Praatje makend met de winkelier. Ouwehoerend. Grollen over en weer. Een lach.
7. Terug in m’n vertrouwde huis. Ik hoefde niemand een lange lont aan te bieden ter vervanging van het korte lontje. Maar desgewenst heb ik die lange lont voor iedereen.
8. Kopje koffie. Sigaartje. Vogels kijken. Later op de middag m’n biertje. Tafel mooi dekken met kaarsen. Juiste muziek er bij. M’n echtgenote en tevens keukenprinses aanschuiven. De wijn is al ingeschonken. Praten. Natafelen. Wát een luxe.
9. Ontmoetingen voorbereiden zoals de Wijnbeleverij bij ons thuis om gezelligheid en wijn te delen.

Simpele gewoontes? Wellicht. Ofschoon ik het als uiterst luxe en comfortabel ervaar. Simpele dingen waardoor ik vaak met vele anderen in gesprek ben. Somberheid verdrijvend. Elkaar weghoudend bij de put 😊. Energie tankend om naar de leuke en goede kanten van de wereld te kijken die er wel degelijk zijn. Hoop te hebben en dat te laten zien ……

Rob Franse, 25 november 2023

Eén gedachte over “Laat je niet zo in de put praten!! Veel onvrede hebben we ons aan laten praten! Zo draai je dat.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *