Nieuw!

Ik ben er al weer een paar dagen mee bezig. Met nieuwe ideeën en nieuwe plannen. Altijd weer inspirerend. Nieuwe dynamiek! Ik houd daar van. Maar ja, hoeveel nieuwe dynamiek past er in een jaar? Het is me nu al duidelijk dat het jaar te kort is voor al m’n nieuwe en oude ideeën samen, of ik nou opgehokt word of niet.

Keuzes maken dus. Deels noodgedwongen. Wat een luxe!

Schrijven ga ik niet minder doen. Wel ga ik minder blogartikelen schrijven en plaatsen. Terug naar eens in de twee weken. Zo krijg ik ruimte om te schrijven over heel andere dingen. Voor andere mensen. Zie ook mijn site https://www.jouwverhaalverwoord.nl/. Een site waarmee ik me wat meer op het zakelijke gebied ga begeven. Dat is me afgelopen jaar goed bevallen en schreeuwt om meer.

Ook ga ik meer ruimte maken om jongere mensen te ontmoeten. Het risico van snel verouderen herken en erken ik ruimschoots. Mooi hoor, ervaring en wijsheid, maar nieuwe dynamiek is ook erg leuk. Wellicht wordt op die manier zelfs de energietransitie ‘leuk’. Dynamische mensen die niet al te veel gehinderd worden door gewenning kunnen op dit gebied vast veel meer betekenen dan iemand als ik die zo zeer gehecht is aan z’n open haard.

Ik zou trouwens graag zien dat vooral het verstandige deel van de vijfendertigminners hun nieuwe elan deelt met minder getalenteerde leeftijdsgenoten en met veertigers en ouder. Wees niet bang. Wees flink. Durf. Probeer. Spreek je uit. Wanneer je als jongere meer met mij deelt dan kan ik met jou andere -soms ‘vergeten’- kwaliteiten delen. Zoals het voeren van een gesprek via een telefoon (NB. dat is één van de functies op je mobieltje). Of het schrijven met pen op papier. Beide zaken vergen overigens oefening.

Nu eerst verder met afscheid nemen. Opruimen en weggooien dus. Dat schoont direct de geest en geeft ruimte voor nieuwe zaken.

Misschien is dat wel, voor ons allemaal, DE grote uitdaging voor 2022. Niet alleen het oppakken van nieuwe zaken maar vooral het met nieuwe ogen kijken naar oude zaken.

Ik wens jou en de jouwen dus vooral nieuwe ogen toe. Gebruik ze. Zie wat je voorheen niet zag. Zie de andere kant. Zie wat anderen zien zonder te (ver)oordelen. Merk op dat anderen, uit andere bubbels, gezichtspunten hebben die bij nader inzien helemaal zo gek nog niet zijn.

Het ga je goed!

Rob Franse, 31 december 2021


3 gedachten over “Nieuw!”

 1. Rob, van harte mee eens. De beste wensen in goede gezondheid toegewenst en veel inspirerende momenten voor jouw verhalen. Groeten.

 2. De beste wensen Rob.
  Buiten de bank blijkt er veel ruimte voor nieuwe gedachten, plannen en activiteiten. Mooi zoals je dat steeds verwoordt.
  Ga door!
  Zoals ik nog even doorga binnen de bank. Bevalt me namelijk goed in de ondernemingsraad. Verwoorden van wat de achterban voelt naar het bestuur. En natuurlijk mijn eigen gedachten daarbij om de steeds kleinere mammoettanker bij te sturen.

  Vriendelijke groeten
  Jan van der Harst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *