Rek er uit? Stop denken, start doen!

Zeker nu, op 2e Kerstdag. Zeker nu we wederom beperkt zijn in ons doen en laten. Vooral nu het er op lijkt dat het allemaal wat langer gaat duren en de rek er echt uit is moet je iets gaan DOEN. Daar hoort nadenken, piekeren en somberen niet bij.

De makkelijkste manier om ook echt iets te gaan doen is het aangaan van verplichtingen naar anderen. Zorg er voor dat je iets móet leveren! Zorg er voor dat een ander het -in dank- kan aanvaarden. Of het nou een maaltijd is, een opgeruimd huis, een kopje thee of een lift. Een reparatie, hulp bij een puzzel of een aangeveegde stoep. Een gedicht, een verhaal, een kaartje, een foto of muziek.

Tijdens dat doen hoef je ook lekker even niet te peinzen. Je hoeft ook geen praatjes te houden over niets. Je levert iets en daar kun je eventueel over praten. De overtreffende trap? Samen iets opleveren!

Nu hoor ik het je al zeggen: ‘ik kan niets leveren want m’n winkel is dicht, m’n café is dicht, ik mag niet naar m’n werk’ etc. Allemaal waar. In vele situaties ook echt heel naar en zorgelijk. Met als logisch effect dat je gaat piekeren wat in de huidige situatie alleen maar leidt tot meer piekeren.

Juist daarom: GA DOEN. GA LEVEREN. Zoek het even niet in sporten of andere ontspanning, al was het maar omdat je ook daar veelal in beperkt wordt. Zoek het in kleine praktische dingen. Bij voorkeur in dingen waarvoor je uit je stoel of van de bank af moet komen. Loop driemaal naar de brievenbus. Ruim dingen op en doe het nog eens omdat het ergens anders beter ligt. Maak zelf mayonaise. Laat niet bezorgen maar haal af. Breng vuilnis weg. Schrijf een artikel en deel het. Doe kaarsjes aan. Verplaats ze. Wees tevreden over wat je gedaan hebt.

Misschien weet jij iets veel beters. Iets leukers. Misschien kun jij mooi peinzen in plaats van piekeren. Je verwonderen in plaats van je ergeren. Plannen maken in plaats van je zorgen te maken. Ook wanneer de rek er uit is. Proficiat! Maar mocht je die kwaliteiten -nu even- niet hebben, GA DAN IETS OPLEVEREN! Je zult zien dat de rek dan toch weer een beetje terugkomt.

Bij mij werkt het……….

Rob Franse, 26 december 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *