Droeftoeters krijgen alle aandacht!

Daarmee wil ik je niet op een idee brengen, maar het vaak en luidkeels met veel aplomb laten horen van opgeklopte eigen meningen werkt wél! Althans, voor diegenen die of aandacht willen of hun zin willen krijgen ‘op hun manier’. En dat zijn er nogal wat……. We hebben het dan over mensen die vanuit hun eigen gevoel een mening vormen zonder de ratio van henzelf of die van anderen te raadplegen. Stomweg om ‘mee te tellen’. Een zekere ‘macht’ te hebben of te houden. Iets wat een ultiem bewijs is van onmacht overigens. En een tekortkoming in het denken vanuit algemeen belang.

Het viel me pas echt op door een bericht over waterstof. Daar gaat de komende regeerperiode heel veel geld in geïnvesteerd worden. Maar omdat bijna alle politieke partijen het hierover eens zijn krijgt dat nauwelijks aandacht!! En je moet toch iets om als 1 van de 19 partijen gehoord te worden nietwaar.

Pardon!? Gaan we het alleen nog maar hebben over alle droeftoeters die hard genoeg schreeuwen? Gaan we in de media alleen nog maar lezen over die zaken waarover we het níet eens zijn? Over mensen die geen perspectief zien? (of hebben natuurlijk)…… Over ‘eigen waarheden’? Dát is wat er momenteel gebeurt. Zowel binnen de politiek als daarbuiten.

Zo praat je elkaar natuurlijk echt de put in. ‘Eigen waarheden’. Hoe droevig kun je zijn. Hou eens op! Leer te luisteren. Schuif je frustraties opzij. Pak de koe bij de hoorns. Zeg dat je het fout ziet. Geef toe dat je dingen zegt omdat je jezelf onvoldoende gezien voelt. Dat je helemaal niet uit bent op de beste oplossing voor iedereen zolang jíj maar gehoord en gezien wordt. Jij je zin krijgt.

Over ‘onvoldoende gezien of gehoord’ worden: Ook als het waar is dat er niet genoeg naar jou geluisterd wordt -wat ik niet uitsluit- geeft het je nog niet het recht om eigen waarheden of regelrechte onzin uit te kramen. Of de onzin van anderen te volgen. Het zou zomaar kunnen dat jij niet genoeg gehoord wordt doordat je teveel meningen hebt waarover je niet genoeg gelezen en/of nagedacht hebt.

Wat wil je eigenlijk: Gezien en gehoord worden of waardigheid?

Wil je ‘ergens bij horen’ of wil je ‘jezelf in de ogen kunnen kijken’?

Wil je vooruitkijken ‘vanuit rede’ of ‘vanuit emotie’?

Wil je als voorbeeld ‘het verleden’ (incl. zo deden we het toch altijd) of ‘dúrf je de toekomst aan’?

Kun je het streven naar ‘vooruitgang voor jezelf’ en de daarbij behorende bevrediging iets langer uitstellen of wil je de instant bevrediging van een paar minuten ‘social media’ of een ‘spelletje op je PC’ wat standaard eindigt met een ‘like’ of een ‘well done’?

En om het te chargeren: Wil je net als Republikeinse senatoren blind Trump volgen, met kans op macht, of wil je jezelf in de ogen kunnen kijken en iets betekenen voor ‘het hele land’?

Want vroeg of laat kijk je jezelf in de ogen. En dan ……

Rob Franse, 14 januari 2022

Eén gedachte over “Droeftoeters krijgen alle aandacht!”

  1. Tja, het is wel heel veel: Eigen Mening Eerst.Jammer dat daar nog geen vaccin voor is.

    Ik las overigens een heel raak zinnetje dat komt uit een boek van Hanya Yanagihara:

    “een virus kan geen betere vriend hebben dan een democratie”….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *