Intuïtie is plotseling bedrieglijk!!

‘Onberedeneerd dingen aanvoelen’ is één van de vele definities van intuïtie. Waarbij wij bijna allemaal van onszelf geloven dat wij zelf een zeer goede intuïtie hebben. Ja, ik ook.

Ik durf te stellen dat, zelfs wanneer je jarenlang een goede intuïtie had, dit voor de komende paar jaar dé valkuil bij uitstek zal zijn. Simpelweg omdat er zo ontzettend veel verandert, dat we het stomweg niet bij kúnnen houden en dat we naderhand zullen zeggen ‘ja, als ik dát geweten had’.

Mij valt op dat de meer feitelijke berichtgeving steeds vaker weggedrukt wordt richting pagina 24 van het 2e katern links onderaan. En dat ‘het gevoel’ de pagina’s 1 t/m 5 beheerst. En blijft beheersen. Wanneer je dat gevoel steeds maar deelt en herhaalt dan gaat het merendeel van ons het nog geloven ook. Trump en aan hem gelieerde media waren -of zijn- daar ware meesters in.

Veel sluipender -en daarmee gevaarlijker- is de manier waarop er begrip gekweekt wordt voor al diegenen die hard schreeuwen over bijwerkingen van vaccinaties, voor al diegenen die het minder nauw nemen met coronaregels, voor al diegenen die zeggen dat het wel meevalt met besmettelijkheid, met de opwarming van de Aarde, met democratische ondermijning, met drugsgebruik, met het verschil tussen kansrijk en kansarm, met ………..

Misschien is het wel jouw intuïtie die jou zegt mee te gaan in al dat begrip. Misschien had je daar jarenlang gelijk in.

MAAR: Heb je daar nog steeds gelijk in? Merk je dat er een steeds grotere groep jonge mensen (zegge jonger dan 35) roept dat het níet meevalt? Dat dit niet meer enkel de groep linkse deugers is? Dat dit in vele landen gebeurt? Dat Mutti Merkel in het oerdegelijke Duitsland wellicht opgevolgd gaat worden door een ‘groene’ Bondskanselier?

Merk je dat de intuïtie van grote groepen mensen steeds meer uit elkaar gaat lopen? Vraag jij je ook wel eens af of het misschien jouw intuïtie is die het plotseling fout zou kunnen hebben? Wist je dat grote denkers als Aristoteles en Augustinus al waarschuwden voor die intuïtie? Voor dat gevoel? Voor gevoel boven ratio?

Wat ik daar mee doe? Wat vaker de krantenpagina’s 1 t/m 5 overslaan. Wat vaker kleine feitelijke berichten lezen. Meer naar mensen van onder de 35 luisteren. Nog meer volgens de Gulden Regel leven. En vooral m’n verbeeldingskracht gebruiken. Omdat ik weet dat ik net als ieder ander mens bijna niet in staat ben om zich voor te stellen dat ontwikkelingen wel eens heel anders uit kunnen pakken dan verwacht.

In zekere zin is dat zelfs bevrijdend. En spannend. Meer je ratio gebruiken. Ook om ‘al dat gevoel en al die identiteit’ te begrijpen. Een nieuwe en meer onzekere dans met het leven. Misschien wel een dans met heel nieuwe perspectieven!

Rob Franse, 12 mei 2021

2 gedachten over “Intuïtie is plotseling bedrieglijk!!”

  1. Helemaal mee eens Rob. Meer ratio gebruiken en relativeren. Bij alles wat je opschrijft of leest denken “ hoe belangrijk is dit nu”. In de accountancy hanteren we daarvoor het begrip materialiteit. Is een uitzondering zowel kwantitatief als kwalitatief relevant ten opzicht van het grotere geheel. De media kan hier ook van leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *