Hoe mijn zoon een betere wereld helpt te creëren via een nieuwe stichting voor ethisch verantwoorde machine learning. Free en open-source.

Nee, dat is dus niet op de barricades staan. Het is ook niet lobbyen om eerlijker om te gaan met big data, algoritmes en dat soort zaken.

Het betreft een zojuist opgerichte stichting die ‘free en open source’ best practices levert op het gebied van machine learning. Een stichting die gevormd wordt door verschillende deskundigen met een flinke verscheidenheid aan wetenschappelijke achtergronden die nu werkzaam zijn op dit gebied.

Ze doen het er naast. Samen.

Zelf kunnen ze het veel beter vertellen. Zie https://www.fbpml.org/home . Zie ook Linkedin.

Of ik daar trots op ben? Zeker. Of ik het bijzonder vind? Ja. Ik vind het bijzonder dat jonge hoogopgeleide mensen dit gratis en voor niets doen naast hun dagelijkse werk. Ik vind het mooi dat verschillende disciplines elkaar weten te vinden en samenwerken.

Het is mooi om te zien dat deze generatie van veelal jonge dertigers zo totaal anders in de wereld staat dan hun ouders destijds. Ja, dan heb ik het over mijzelf. Waar wij veel meer gericht waren op een auto, een huis, gezinnetje en vast werk daar staat deze groep/generatie veel meer voor delen. Voor samen. Veel wereldwijzer. Veel internationaler. Althans, een deel van deze generatie.

Het fascineert me. Het verschil tussen mijn generatie en die van mijn ouders was fors. Maar het verschil tussen de huidige dertigers en de dertigers van dertig jaar geleden mag er ook zijn. Ik ervaar het als positief en ben zeer benieuwd hoe deze groep over pakweg 10 jaar in staat zal blijken te zijn om een nieuwe en passende vorm te vinden en te geven aan de enorme veranderingen die ons nog te wachten staan.

Tijd voor onze generatie om een stap terug te zetten? De jonge dertigers meer ruimte te geven? Ik denk het wel. Ik doe het ook. Het bevalt me.

Of ik het gevoel heb dat ik er zelf nog toe doe? Ja hoor. Maar wel heel anders dan 10 jaar geleden. Voor het eerst in mijn leven heb ik te maken met een generatie die echt andere vaardigheden heeft én daar naar handelt. Dat is 30 jaar lang niet zo sterk geweest. Dat vereist van mij dus een andere opstelling. Iets wat ik met liefde probeer te doen.

Een nieuwe tijd, een nieuw geluid. En níet alleen voor deze dertigers!

Mooi

Rob Franse, 21 mei 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *