Ik heb nog zo gezegd, geen bommetje!

Ik gebruikte vorige week net iets andere woorden, namelijk BLIJF KALM! Ik ben ook geen acteur zoals Peer Mascini. Ik heb ook geen koe bij de hand die een zwembad inspringt. Laat staan dat ik een cameraman tot m’n beschikking heb. Of een televisiekanaal. Ik weet niet meer of zijn reclame effect had. Iets met zuivel? Mijn oproep heeft in ieder geval, zo te zien, weinig tot geen effect gehad.

Een aantal ‘gevierde zakenmensen’ bleef niet kalm en lanceerde een Super league. Voetbalsupporters bleven ook niet kalm en gingen met honderden tegelijk boven op elkaar staan (Leeuwarden) of protesteerde tegen de Super League (of was dat alleen zo in Engeland?). In de buurt van Lunteren bleef men ook niet kalm; men gebruikte een shovel om een journalist met auto en al de sloot in te kieperen.

Onze regering blijkt zo bang te zijn voor een gebrek aan kalmte dat men besloot om ‘dan maar de regels te versoepelen’, omdat mensen (welke?) anders het recht (??) in eigen hand zouden nemen. Iets in de sfeer van ‘natuurlijk zoeken wij de grenzen op’. Bijzonder hoor. Van beide kanten. Maar ja, wanneer een ministerraad al jarenlang ervaring heeft met het bewust niet informeren van de Kamer (of van zekere Kamerleden) dan ben je in ieder geval getraind in het ‘omzeilen’ van problemen. Benieuwd hoe een IC verpleegkundige zou reageren op een Rutte op de IC (wat ik hem natuurlijk niet toewens).

Zouden Zalm, Wijn en Vogelzang misschien net als het kabinet gedacht hebben dat het bewaren van kalmte net zo iets is als ‘niet informeren’? Twee van de drie zaten toch ooit in de ministerraad? Zou de directie van KPN zoiets gedacht hebben toen ze Huawei de opdracht verstrekten voor het hart van hun netwerk? Of VWS en de gemeenten toen ze geld bezuinigden op GGD’s? Misschien de bestuurders van Centrale Banken toen ze de rente voor langere tijd onder de nul brachten….. met als effect onbetaalbare huizen en geëxplodeerde aandelenkoersen?

Geen van de bovengenoemde partijen is dus kalm gebleven. In het ene geval zijn het bommetjes en in het andere geval bommetjes met vertraging. Maar het blijven bommetjes!

Wat we zoeken en nodig hebben? Liefde en aandacht mét kracht. Precies hetzelfde wat je nodig hebt bij opvoeding. Het woord ‘kracht’, wat ook betekent nee kunnen zeggen of je inhouden, lijkt echter geheel verdwenen. En voor diegenen die denken dat macht hetzelfde is als kracht kan ik alleen maar zeggen dat je dommer dan dom bent.

Ben je nog kalm? Ja, jij misschien wel. Ik hoop het. Het zou kunnen betekenen dat je krachtig en weloverwogen bent. Iets waarvan ik altijd hoop dat het kwaliteiten zijn die zich vooral bij mensen met veel verantwoordelijkheid openbaren.

Hoe ik me nu voel? Als iemand die via woorden z’n ei kwijt kan. Als een liberaal dominee met geloof in de goede kanten van de Verlichting. Iemand die vanuit zijn luxe positie de betweter uithangt. En vooral als iemand die soms nauwelijks kan geloven hoe beperkt wij allen zijn.

Bewijs alsjeblieft mijn ongelijk! Vanuit weloverwogen kalmte.

Rob Franse, 21 april 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *