BLIJF KALM!

Wat er de komende dagen en weken ook gaat gebeuren: Blijf kalm!

Slechts kalmte kan ons namelijk redden nu het er op lijkt (……) dat we aan de laatste loodjes bezig zijn. Die laatste loodjes wegen het zwaarst ja. Dat wist je al. Wat je echter niet weet is hoe jij, jouw omgeving en alles en iedereen daaromheen zal gaan reageren. Behalve de media dan. Zowel de gevestigde media als iedereen die van alles deelt op social media zal zich juist gaan profileren door alles wat riekt naar sensatie, fout, onrecht en wat al niet meer uit te gaan vergroten. Geen olie op de golven maar olie op het vuur.

Ik heb zo veel interessants te vertellen. Ik kreeg zo veel verschillende reacties op mijn artikel van vorige week. De lente komt er bovendien aan. We willen er uit. Naar buiten. Samenzijn. Ongedwongen zonder nadenken iets leuks doen. Waarschijnlijk bovenal m’n nichtje die gisteren 18 werd maar helaas besmet is met corona. Prettige verjaardag. Pffff. Maar ik vertel het niet. Schrijf er niet over.

Ik vertel niet verder over Dé Herman. Ga ik niet in op nieuwe inzichten over de Verlichting. Praat niet over een nieuwe tijd of terug naar de oude tijd. Zeg niets over de ellende of het nut van alleen zijn. Wil even niet horen over tegenmacht. Ook niet over moties van afkeuring. Ik laat ieder gemopper op me afkomen. Het mag als het helpt. Velen hebben genoeg ellende meegemaakt.

Het gaat nu even om rust. Zoals het ruim 200 jaar geleden ook om rust ging na de oorlogen met Napoleon. ‘Ruhe’, zoals Metternich toen zei. Het werkte. Hij had en heeft nog steeds gelijk. Ten gunste van iedereen. Even geen verschillen uitvergroten.

Je hebt het goed gelezen. Dit is geen Prikkel. Verre van. Dit is een oproep om kalm te blijven. Een tijd voor begrip en consideratie. En voor compassie. Vooral compassie. En om de komende tijd wat minder nieuws tot je nemen dunkt mij.


Rob Franse, 14 april 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *