LEES voordat je iets vindt of zegt!

Inmiddels ben ik behoorlijk bedreven geraakt in het negeren van wat mensen vinden die zich nergens in verdiept hebben. Nog daargelaten of ze iets gelezen hebben en/of dat besproken hebben.

Helaas hebben we in deze wereld wel een enorm probleem omdat jan-en-alleman meent van alles te moeten vinden en dat op ongefundeerde en onfatsoenlijke wijze meent te moeten spuien.

Het kost me vaak moeite om goed onderscheid te maken tussen zin en onzin. Ik denk dat dit niet alleen voor mij geldt. De grootste schreeuwers, de slimste praters, de handigste marketeers, de meest fancy presentaties en mensen met de meeste volgers en/of likes krijgen zeer ten onrechte aandacht. Veel aandacht.

Hoe was het ook weer: Holle vaten klinken het hardst? Maar … dat wetende, waarom luisteren dan zoveel mensen naar die holle vaten? Het schijnt inmiddels te gaan om tenminste 10% van de Nederlandse bevolking en wellicht om zo’n 40% van die bevolking….. Ook die mensen mogen stemmen. Ik zal dat niet bestrijden. Maar: Het heeft niets te maken met democratie. Het heeft uitsluitend te maken met mensen die ‘gehoord’ willen worden. Dat gehoord worden lijkt voor velen veel belangrijker te zijn dan alles wat met ‘verstandig’ of ‘de gemeenschap’ te maken heeft. Zo hollen ‘we’ dus onze eigen democratie uit. ‘We’ krijgen op deze manier wat we verdienen……. Zo zijn de Amerikanen bijvoorbeeld aan Trump gekomen…..

Ik heb er voor mijzelf iets op gevonden (als oud marketeer weet ik beter dan 95% van de bevolking waar de gevaren op welke manier vandaan komen en dat bescherming bijna niet mogelijk is). Ik lees. Ik lees van alles en nog wat. Ik lees met ogen en verstand die zich baseren op mensen als Socrates, Plato, Aristoteles, Zarathustra, Lao Tse, Confucius, Nietzsche en vele anderen. Ik luister naar de meer recente meningen van mensen als Dirk de Wachter en Paul Verhaeghe, Bas Heijne en Rob Riemen.

Waarom zou ik de neerbuigende arrogantie hebben om te denken dat ik het beter weet dan bovengenoemden? Waarom zou ik iets vinden zonder me eerst te verdiepen -zelfs maar te lezen- uit hun ervaringen?

Waar ik de tijd vandaan haal om dat alles te lezen? Door nooit te kijken naar een TV journaal, Facebook of Twitter. Door selectief te lezen en te luisteren via de NRC, het Financieel Dagblad, Blendle, De Correspondent, Buitenhof, Tegenlicht, NOS.nl en nog zo’n 20 meer kwalitatieve instanties. Daarbij valt het trouwens steeds meer op dat briljante geesten in geschreven teksten vele malen beter zijn dan in bijna ieder TV programma.

Lees en verdiep je. Praat er over, bij voorkeur met mensen die ook gelezen hebben maar andere meningen en ideeën hebben. Realiseer je dat mensen die ‘iets vinden’ of mensen die zeggen ‘nooit gehoord te worden’ bijna altijd mensen zijn die zelf zelden lezen of luisteren……… Het zijn mensen die vergelijkbaar zijn met diegenen die zeggen ‘dat is ook maar een mening’.

Hoe dom kan je zijn.

Rob Franse, 16 september 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *