Ik ga DOEN wat mag

Lekker doen in plaats van denken. En dan ook nog dingen die mogen en verstandig zijn. Lekker!

Soms denk ik wel eens dat ik klompenmaker had moeten worden. Of timmerman. Tuinman lijkt me ook wel wat. In ieder geval iets waarbij je dingen doet. Dingen ‘maakt’ die zichtbaar iets opleveren. Luxepraat natuurlijk want ik had er geen kwart mee verdiend van wat ik ooit verdiende. Een reden waarom ik nu die luxepraat kan houden. Overigens wetende dat m’n lijf het überhaupt niet had aangekund. Maar toch!

Eerst 3 maanden herfst en dan 3 maanden winter. Best lekker wanneer je er goed over nadenkt. De schuur roept, net als de zolder. Een aantal winterklussen in de tuin. Ik neem me voor er 6 maanden lang tenminste 2 uur per dag aan te besteden. Indien mogelijk inclusief veel beweging. Daarbij is het mooi dat je in de komende 6 maanden weinig last hebt van te hoge temperaturen die inspanningen minder prettig maken.

Wat een mooi vooruitzicht. Iedere dag na tenminste 2 uur echt doen en resultaat zien. Een beetje moe zijn. Even 2 uur lang niet nagedacht hebben over deze wereld. Over wat ik misschien had willen doen indien……….

Afgelopen weekend had ik een rare ervaring. Op zaterdag om 11.00 uur begon ik aan m’n 3 kranten. Om 12.30 had ik ze allemaal uit. Er was nauwelijks iets lezenswaardigs. Dat is ook best logisch want er valt momenteel niet veel anders te schrijven dan ‘we weten het niet’, ‘het is zorgelijk’, ‘het zou kunnen dat’, ‘men moet zich gedragen maar men doet cq kan dat niet’ en nog wat van dat soort zaken die ik al maanden lees.

O ja, in die kranten en in andere media lees ik heel veel verontwaardiging. Over wat er niet kan, over wat er wel kan maar dan ‘o zo onverwacht’ toch weer niet, over wie wat fout doet (vooral de overheid) en over ‘ik ben er klaar mee’. Ik denk dan ‘maak het jezelf niet zo moeilijk’ en hou je gewoon een jaar aan al die regels. Ja, ze zijn kt en kltn, maar het alternatief is dat er veel zieken zullen komen (vaak langdurig zonder zicht op verbetering), veel doden, instortende zorg (je zult je been maar breken terwijl iedereen bezig is met covid) en een volstrekt instortende economie wanneer de 2e golf gevolgd wordt door een 3e. Geloof me, dat zal het merendeel van jullie, lezers, meer pijn doen dan mij.

Door te doen (!) wat kan en mag doe ik eigenlijk precies wat Charles Darwin al zei: Het best overlevende dier is dat dier wat zich het beste weet aan te passen. Dat is wat ik doe. Heel belangrijk om dat vol te houden is er voor te zorgen dat je plezier of voldoening haalt uit je acties en er voor te zorgen dat je niet voor die dingen kiest die uiteindelijk toch niet blijken te kunnen (of alleen te kunnen op een manier die teleurstelt). Ontloop die zaken die uiteindelijk teleurstelling en, al te vaak, verontwaardiging opleveren. Het is verlorene en negatieve energie. Jammer dus.

Misschien ga ik volgende week wel schrijven over 7 maal 2 uur ‘doe-dingen’ en wat me dat heeft opgeleverd.

Doe ze en maak er wat léuks van!


Rob Franse, 24 september 2020

Eén gedachte over “Ik ga DOEN wat mag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *