Eet vaker sámen!

Al jarenlang is ons avondmaal, diner zo je wilt, zo’n beetje het hoogtepunt van de dag. Het is een rustpunt en het geeft energie, letterlijk en figuurlijk. Altijd (!) stemt het tot tevredenheid. Dat geldt zowel voor de maaltijden die wij met z’n tweeën gebruiken, als voor de maaltijden die we met meerdere gasten delen. Niet voor niets houden we al weer 10 jaar lang wekelijks bij ons thuis een zogenaamd ‘empty nesters’ diner.

Je kunt nu denken dat de redenen hiervoor gelegen zijn in de geweldige kookkunst van mijn Caroline, in de fantastische wijnen die ik er bij schenk, in de locatie en in de aankleding. Misschien zelfs in de personen die aan tafel zitten en aan de sfeer die ze meenemen.

Het speelt vast allemaal een rol. Graag blijf ik dat ook zo denken. Toch is er iets wat nog veel belangrijker is. Althans, volgens een wetenschappelijk onderzoek dat onlangs gepubliceerd werd in ‘The Optimist’. Het échte verschil schijnt er vooral in te zitten dat je niet alléén eet.

Lees zelf maar en doe er je voordeel mee. Wil je eerst ‘oefenen’ of meemaken hoe het werkt, dan eet je maar eens met ons mee :-).

‘Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig alleen eten, naast een psychologische aandoening, de grootste veroorzaker van een ongelukkig gevoel is. Waarom is het voor mensen eigenlijk zo belangrijk om onder vrienden en familie te zijn?
Voor sommigen is het geweldig: vorken vol verrukkelijke pasta recht uit de pan eten, het mes van de chocopasta aflikken en met een patatje-met onder de arm naar huis wandelen. Maar regelmatig alleen, eenzaam eten is iets anders. Deze ene activiteit wordt sterker geassocieerd met een ongelukkig gevoel dan wat dan ook. Met één uitzondering: het hebben van een geestesziekte. Een Brits onderzoek onder meer dan achtduizend volwassenen toonde aan dat mensen die regelmatig alleen eten bijna 8 ‘gelukspunten’ lager scoorden dan het nationaal gemiddelde. Dit resultaat bevestigt de bevindingen uit een eerder onderzoek, waar werd geconcludeerd dat mensen die ‘sociaal eten’ zich beter over zichzelf voelen en een groter sociaal netwerk hebben.
Robin Dunbar, een van de betrokken wetenschappers ligt de resultaten toe: ‘We weten simpelweg niet waarom mensen die samen eten gelukkiger zijn’. Wel is het overduidelijk dat het een belangrijk sociaal ritueel is, een moment van vereniging en omgeven met een gevoel van gezamenlijkheid. In ons chaotische leven is het een plek voor gesprek, het uitwisselen van verhalen en het geeft ons het gevoel van emotionele nabijheid. ‘Op psychologisch niveau maakt het hebben van vrienden mensen gelukkiger’, zegt Dunbar. ‘De dingen die mensen aan tafel doen maken heel goed endorfines los. Endorfines lijken in chemie erg op morfine, ze geven de hersenen een soort “high”. Dat is dus wat er gebeurt als je al die sociale dingen doet. Het is dé manier waarop primaten hun sociale banden en relaties versterken.’
Hoe dan ook blijft het belangrijk alle mensen te blijven uitnodigen elkaar in het echt te ontmoeten. Want als ons eten ons lichaam voedt, is het de nabijheid van anderen die onze ziel voedt’.

Smakelijk!
Rob Franse, 11 juli 2018

4 gedachten over “Eet vaker sámen!”

 1. Je hebt een rake mening gegeven, ik wil graag eens gast zijn aan jullie tafel! Als er nog plek is, ik verwacht dat je veel reacties krijgt!

  1. Dag José,

   Wat leuk dat je reageert. Ja, je bent welkom om ’te proberen’ :-). Separaat stuur ik jou daar een mail over.

   Groet, Rob

 2. Beste Rob .
  Weer zo’n prachtig stukje ..
  ” Gewoon ” gegrepen uit het.dagelijks leven. Maar met de “eenvoud “waarmee je dit op papier zet raak je mij en ongetwijfeld velen
  positief direct in hart en ziel. Kijk altijd met een glimlach uit naar de volgende.
  Dank en succes.
  Pieter
  NB. Wellicht gebeurt het al maar vroeg me af of je het ook breder communiceert.

  1. Dank je wel Pieter.
   Ik lees dit graag en ik ben blij dat je het over eenvoud hebt. Daar doe ik zeer m’n best voor en dat blijkt niet altijd even makkelijk.

   Breder communiceren dan een open blog, waar iedereen bij kan en zich desgewenst op kan geven voor de wekelijkse mail, doe ik niet. Dit is het. Ik ben ook niet echt geïnteresseerd in veel lezers. Wat mij interesseert zijn lezers die mijn prikkels interessant vinden en daarop reageren en/of dit delen.

   Dank en groet

   Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *