Parkeerboete in Wageningen #@!!*

Pas de volgende ochtend vond ik de parkeerboete. Deze zat een beetje weggestopt onder de uiterste rechterpunt van de rechter ruitenwisser. Op zo’n manier dat je deze in het donker gegarandeerd niet kan zien. 61 Euro en 40 centen parkeerboete…..

De avond te voren had ik mijn automobiel rond half zes geparkeerd op een parkeerplaats in Wageningen om een hapje te gaan eten. Keurig binnen de lijntjes op een bijna lege parkeerplaats voor ongeveer 40 auto’s. Ik meen dat ik de 4e parkeerder was, maar ik kan ook de 3e geweest zijn. Vervolgens 3 Euro betaald en het aldus verkregen kaartje duidelijk zichtbaar neergelegd op het dashboard. Het stond er keurig en duidelijk: 3,00 Euro van 17.30 tot 20.00 uur. Leek me ruim voldoende om een hapje te gaan eten. Maar ach, het was gezellig, we raakten in gesprek met bekenden en het werd wat na achten toen we terugkwamen op de slecht verlichte en matig onderhouden parkeerplaats waar toen nog 2 anderen stonden.

Een overtreding, jawel. Om 20.09 uur is er geconstateerd dat ik 2 dubbeltjes meer had moeten betalen dan die 3 Euro. Ik schaam me natuurlijk diep. Wat een overtreding. En wat stond mijn auto in de weg. Wat heb ik andere parkeerders benadeeld. Wat heb ik de gemeente Wageningen tekort gedaan.

Mijn gedachten gingen terug naar agent Vondelaar, de altijd plichtsgetrouwe agent die het onze vriend Guust Flater zo moeilijk kon maken. Zou de mij bekeurende agent, of bijzonder opsporings ambtenaar of parkeerwacht, sinds 18.30 rondjes gelopen hebben tussen die paar auto’s? Al helemaal bezig met het idee dat als deze bestuurder pas over 2 uur en 10 minuten terugkomt in plaats van over 2 uur dat ik dan een bon mag schrijven!? Want dat verdient die dikke auto eigenaar natuurlijk wel. Een beetje gebruikmaken van onze matig onderhouden en slecht verlichte parkeerplaats waar al die andere chauffeurs ook gebruik van wilden maken maar dat niet konden omdat die dikke auto daar staat. Ik zal ‘m krijgen.

Wat is dat toch met parkeerwachters en hun chefs. Hoe zou het toch komen dat ze in zo veel stripverhalen altijd weer terugkomen als kou kleumende overijverige droeftoeters. Ik kan het ook niet helpen dat ik me probeer voor te stellen hoe ze thuis komen na hun dienst om dan vol trots te vertellen hoeveel boetes ze deze keer hebben uitgeschreven. En dan vooral die boetes waar geen normaal denkend mensen op zou komen, maar hij (of zij)wel! Hij was ze te slim af! Zou er wel iemand zijn om het aan te vertellen?

Lieve gemeente Wageningen, beste handhavers: Natuurlijk staan jullie geheel in jullie recht. Maar wie hebben jullie hiermee nou geholpen? De plaatselijke horeca? De plaatselijke middenstand? Het image van de stad Wageningen? Was deze middels overheidsgelden betaalde ambtenaar niet zinniger inzetbaar geweest?

Helaas mis ik de humor en creativiteit van een Guust Flater. Iets waarmee ik deze brave borst een prikkelende en toch grappige herinnering kan nalaten. Jammer genoeg ben ik ook geen striptekenaar. Ik ben slechts een zich verwonderend burger………

 
Rob Franse, 20 oktober 2017

4 gedachten over “Parkeerboete in Wageningen #@!!*”

 1. Ja Rob, dat komt ervan als gemeenten het parkeer-handhavingsbeleid uitbesteden. Dan is er een commercieel belang om als het maar even kan de brave burger bij de lurven te nemen. De parkeerwachter is niet langer een ambtenaar waar je toch een zekere mate van redelijkheid van mag verwachten maar een instrument van een op geld beluste machine. Het is niet anders..

  Groeten en bij deze gelegenheid nog maar eens veel dank voor al je leuke blogjes.

 2. @ Ik kan het ook niet helpen dat ik me probeer voor te stellen hoe ze thuis komen na hun dienst om dan vol trots te vertellen hoeveel boetes ze deze keer hebben uitgeschreven. En dan vooral die boetes waar geen normaal denkend mensen op zou komen, maar hij (of zij)wel! Hij was ze te slim af! Zou er wel iemand zijn om het aan te vertellen?

  Heel vervelend inderdaad een bekeuring krijgen, maar wat een zuur en onnodig denigrerend toontje…

  1. Geachte parkeerwachter, wat goed dat u reageert. En u heeft gelijk, de betreffende alinea is inderdaad zuur en denigrerend. Mijn excuses daar voor. Het is onder mijn niveau.Ik dien mijn woorden zorgvuldiger te kiezen.
   Wat ik, wanneer ik de woorden wel zorgvuldig kies, wil zeggen is het volgende: Ik heb er een gewoonte van gemaakt om op het einde van de dag mezelf in de spiegel te kijken en mezelf de vraag te stellen of ik die dag goed en redelijk gehandeld heb (hetgeen niet altijd het geval is…). In de bewuste alinea zou ik de parkeerwacht in Wageningen (dus) moeten vragen of ze de rechten die ze van overheidswege hebben op de juiste manier gebruikt hebben. Een spiegel kan daar bij helpen, maar kritische familieleden ook. Zonder spiegel en zonder familieleden wordt het moeilijker om te reflecteren.
   Dat is dus hetgeen wat ik mij afvraag. Worden er klakkeloos bonnen uitgeschreven of wordt er ook bij nagedacht en bij stilgestaan……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *