Het begint met muziek!

En niet met cijfers! Zo, dat zijn al 2 uitroeptekens. Het is ook iets om te benadrukken. Wanneer je met cijfers begint, als basis van jouw denken, dan krijg je als uitkomst…… Precies, cijfers! Wanneer je echter met muziek begint dan krijg je als uitkomst..…… luisteraars!!

Wat willen we graag? Anderen die naar ons luisteren. Vinden we samen luisteren prettig? Me dunkt. Doet het iets met ons, als musici en als luisteraars? Ik dacht het wel. Kijk en luister naar de volgende flash mob: https://www.youtube.com/watch?v=kbJcQYVtZMo Het nummer heet ‘Ode an die Freude’ wat me geen toeval lijkt. Let op het publiek. Let op de gezichtsuitdrukkingen. Hoe anders staat iedereen er na ruim 5 minuten bij.

Stel nou eens dat deze mensen na deze 5 minuten aan de gang gaan met cijfers. Zou het dan zo kunnen zijn dat ze dat dan met een geheel andere insteek doen dan zonder deze 5 minuten durende loutering? Ik denk het wel.

Hoe ik daar zo op kom? Waarom ik dit onder jullie aandacht breng? Allereerst doordat we op een intieme zaterdagavond een aantal flash mobs bekeken en daarna een mooi en bijna gelukzalig gevoel hadden. En vervolgens omdat ik wel eens denk dat we erg doorgeslagen zijn in het denken vanuit cijfers en niet vanuit noden en wensen. Mooi hoor, zo’n regeerakkoord, maar wat staat er nou meer in dan cijfers?

Ik zou zeggen: Denk daar maar eens over na. Bekijk en beluister nog een aantal flash mobs -ik denk bijvoorbeeld aan Les Miserables en aan Imagine- voordat je aan het werk gaat met cijfers. En bekijk vervolgens de uitkomsten van het gecijfer vanuit die noden en wensen. Precies, met op de achtergrond bijvoorbeeld Beethoven, Les Miserables of John Lennon.

Ik ben benieuwd naar de uitkomst.

Lees, kijk en luister ze

Rob Franse, 25 oktober 2017

4 gedachten over “Het begint met muziek!”

      1. Ik heb kennis gemaakt met de wiskunde op de HBS.Niet dat ik er ooit een held in geworden ben, Maar de merkwaardige produkten hebben toendertijd grote indruk op mijn gemaakt:
        (a + b)2 = a2 + 2ab + b2. Maar het zou ook best anders kunnen zijn . Hoe dan ook: mooi om alleen al te zien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *