De meest bizarre loopt voorop!

In deze wereld heb je heel bizarre levensvormen. De meest bizarre is ongetwijfeld de mens.

De mens is het wezen wat zo machtig is geworden doordat het kan samenwerken. Met nadruk op kan. Want om het minste of geringste werken we elkaar juist tegen!

Dat doen we zowel op individueel niveau als op groepsniveau. En wie loopt er vooraan de groep? Precies, de meest bizarre…….

Hoe krijgen we dat toch iedere keer weer voor elkaar? En hoe krijgen we het voor elkaar om zo’n creatuur voor vaak langere tijd op zijn of haar plek te laten zitten?

‘Hoog van de toren blazen’ is klaarblijkelijk iets wat vele mensen aanspreekt. Of het nou via een democratische vorm is, een oligarchische, een etnische of via het recht van de sterkste. De toornblazer laat zich horen! Gesterkt door het feit dat zich in razend tempo zowel een fanclub als een hofhouding vormt.

Gelijkheid en (!) vrijheid? Dat kan helemaal niet samen gaan.

Geloof hechten aan woorden van een schreeuwer? Van een demagoog? Van een moralist? Zonder dat ze zelf het fatsoenlijke voorbeeld zijn? Onbegrijpelijk.

Zelf flink zijn, verantwoordelijkheid nemen of opofferingsgezind zijn? Pfff, de meesten van ons gaan liever voor gemak en comfort. En voor klagen.

Tsja, dan verdien je ook niet beter dan wat je nu krijgt.

Rob Franse, 5 oktober 2022

4 gedachten over “De meest bizarre loopt voorop!”

    1. In ieder geval een generatie die ik om vele redenen niet benijd. De verschillen onderling zullen ongetwijfeld groter zijn dan bij welke generatie dan ook. Maar wie weet? Waar bloeit de mooiste bloem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *