Binnen een dag is er weer ongelijkheid

Met dank aan onze vrijheid ☹

Al beginnen we de dag volkomen gelijk, bijvoorbeeld allemaal met € 1.000,–, dan is het zeker dat we de dag ongelijk zullen eindigen.

Simpelweg omdat de ene deze 1000 pietermannen gebruikt om lekker een dagje te genieten van de najaarszon en de ander diezelfde pietermannen gebruikt als startje om er direct meer van te maken om er morgen (of overmorgen) nog meer van te genieten omdat die 1000 pegels inmiddels 1200 pegels geworden zijn.

De redenen daarvoor kunnen zowel rationeel als emotioneel zijn maar berusten vooral op toeval. Iemand met een gezin en een jarig kind kent immers op die dag andere behoeftes dan iemand die morgen een auto nodig heeft. Iemand met een zieke moeder wil nu tijd en geld en iemand met straks studerende kinderen wil geld voor straks.

Ik kom er op omdat de ongelijkheid al jaren lang groeiende is maar ook omdat iedereen bezig is om anderen (overheid, groot kapitaal, verkwisters, luiaards, profiteurs etc.) hiervan de schuld te geven.

Naar mijn overtuiging ligt de grootste schuld bij het toeval. En bij onze zeer grote individuele vrijheid.

Ten eerste betekent dit dat we moeten ophouden al te trots te zijn op ‘wat wij zelf’ bereikt hebben. En moeten we accepteren dat diegenen die ‘het niet gemaakt hebben’ dat al te vaak níet zelf konden voorkomen.

Ten tweede zullen we een deel van onze vrijheid (zeker in de zin van dat maak ik zelf wel uit) moeten inleveren om samen te zorgen dat we collectief en individueel die energie leveren waardoor ook wij op het einde van de dag het recht hebben verworven om mee te mogen eten van het gevangen beest of de verzamelde bessen en groenten.

Heel veel meer is het in de basis niet.

Misschien moeten we alle politieke partijen en de media gewoon weg doen. En de boel op niet meer dan bovenstaande organiseren.

Dus: Wie zorgt er dat er eten komt en welke tegenprestatie lever jij om mee te mogen eten? Pas daarna kun je weer nadenken over persoonlijke vrijheid.

Zo zijn er nog honderden voorbeelden te noemen.

Conclusie: Gelijkheid is zeer moeilijk realiseerbaar. Helemaal wanneer je ook veel persoonlijke vrijheid wilt. Dan toch maar wat vrijheid inleveren? Om een beetje gelijk te kunnen zijn?

Rob Franse, 20 oktober 2022

2 gedachten over “Binnen een dag is er weer ongelijkheid”

  1. Wat ik miste zijn de genetische verschillen qua intellect. De cultuur, continent, land, streek en gezin van herkomst die ook veel invloed hebben.
    Het is inderdaad toeval (wat je bij je geboorte toevalt) wat je mogelijkheden en valkuilen in het leven zullen zijn.

    1. Helemaal mee eens. Het is slecht een van de vele voorbeelden. Ik stel me daarbij vooral de vraag of veel persoonlijke vrijheid daarbij wel past

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *