We willen er béter uitkomen.

Dat is de ondertoon die ik bij velen hoor. Dat is best bijzonder wanneer we ons bedenken dat we er economisch buitengewoon goed voorstonden en het aanbod van zowel middelen als het aanbod van ‘vermaak’ enorm was. Nog steeds is het aanbod van vermaak of afleiding vele malen groter dan wat we kunnen verwerken. Bovendien: Menigeen koos er voor om vrijgekomen tijd vooral te besteden aan huis, tuin en ruimen.’ Nuttige’ dingen doen dus.

Mijn conclusie: Het complete aanbod van middelen en diensten was heel veel te groot en is eigenlijk nog steeds veel te groot. Betekent ‘er béter uitkomen’ dan dat we een veel kleiner aanbod willen? Minder spullen? Een legere agenda? Stomweg alles vele tandjes minder? Of betekent het dat we, onbewust, veel meer ruimte willen hebben om onszélf te vermaken en af te leiden in plaats van de ‘dwang van het idioot grote aanbod’? Een aanbod wat bepaald wordt door zowel commerciële partijen als verenigingen als onze sociale groep?

Gaat het misschien nog een stap verder: Willen we weer meer zelf bedenken en creëren? Leefden we in een omgekeerde wereld waarin we enerzijds veel te veel vrijheid hadden en zelfs zelfredzaam moesten zijn en anderzijds ongemerkt heel erg gestuurd werden? Iets waardoor we heel druk waren met zowel de zekerheid van ons bestaan als met zogenaamde vrije tijd die meer dan agenda vullend was, zonder een spatje ruimte voor rust?

Is rust, maar dan echte rust, misschien wel datgene wat sommigen van ons nu voor het eerst tegenkomen en waar velen zich geen raad mee weten? Omdat het zowel voelt als ‘niet nuttig’ als ‘verveling’ als ‘niet voldoende controle’?

Zou het misschien prettig zijn om meer sturing te krijgen waardoor je tijd overhoudt om tot rust te komen, je te vervelen en op tijd naar bed te gaan? Allemaal zaken zijn die voorwaardelijk zijn om tot creativiteit en nieuwe ontwikkelingen te komen?

Is rust het geheim?

Weten doe ik het niet. Net zoals Lidewij Edelkoort en Dirk de Wachter het niet echt weten. Toch was hun optreden in Tegenlicht op zondag 5 april voor mij het hoogtepunt van de week. De combinatie van weten en twijfelen gekoppeld aan zowel innerlijke rust als energie. Druk zijn maar toch rust hebben. Echt heel bijzonder om te horen hoe zij hun licht laten schijnen over de ontwikkeling van mens en maatschappij in deze bijzondere periode.

Tsja, beter …. Het zal niet voor ons allemaal hetzelfde betekenen. Eerlijk zal de wereld nooit worden maar misschien wel een beetje minder oneerlijk. Al was het maar voor ons gevoel. En aan dat gevoel kan rust zeker bijdragen. De rust om met een frisse blik te kijken.

Rob Franse, 10 april 2020

2 gedachten over “We willen er béter uitkomen.”

  1. Dank je Rob voor deze heldere kijk op onze gedwongen eenvoud. We zien de lente, luisteren naar de radio, mensen zijn thuis en “in” voor een praatje. Wat een simpel tijdverdrijf en hoe goedkoop is dit ! En gezellig ! En wat slapen we lekker zonder al die herrie in je hoofd, want hoe je het wend of keert, we worden allemaal beïnvloed door de recreatiehysterie. “Zogenaamde vrije tijd die ook nog eens agenda vullend was”, dit zegt hoe zorgelijke het is/was. Hoop het laatste, dat men inziet hoe wij als achterlijken achter elkaar renden en nergens kwamen.
    Heb hem op mijn facebook gezet,
    groeten
    Ans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *