Zo wordt je níet ontmoedigd!

De blaadjes vallen, de regen ook, het wordt donkerder en de nieuwsberichten zijn op z’n minst zwaarmoedig. Her en der proef ik dan ook ontmoediging.

Daarom een paar TIPS om je te bémoedigen:

Doe ’s avonds op tijd de gordijnen dicht, maak het gezellig, doe een kaarsje aan en kijk NIET naar het journaal.

Wie toch het nieuws wil volgen: Kies voor NOS.nl of NU.nl op het moment dat jou dat uitkomt met achtergrondmuziek die jou past. Je kunt nu kiezen of je alle verschrikkelijke beelden ook wilt zien (zoals de TV je voorschotelt) of dat je het slechts leest. Bewaar een leuk bericht voor op het laatst.

Stop met ‘Ik wou dat ik 2 hondjes was, dan had ik altijd iemand om mee te spelen’. Er zijn geen hondjes die precies zo spelen als jij dat wilt dus dat wensen of zoeken frustreert alleen maar. Accepteer dat er niemand is die precies zo met jou omgaat als jij dat wilt. Probeer het gewoon op een manier die de ander ook past en wie weet hoe leuk dat blijkt te zijn.

Ga niet naar een anti stress of burn out coach. Het betekent namelijk dat je (veel) te laat bent. Ga eerst eens met vrienden of kennissen praten over jouw eigen gedrag en manier van leven. Luister naar ze, behalve als ze uit Ruinerwold komen misschien, en pas je gedrag aan.

Het aanpassen van jouw eigen gedrag levert meer op dan welke studie, opleiding, coaching of wat dan ook. Voor wie? Nou, voor jezelf natuurlijk.

Denk niet ‘ik neem aan dat het goed is wanneer ik vroeger/later kom, m’n hond/kind meeneem, blijf eten/niet mee eten, de verwarming hoger zet, wat te drinken neem etc. maar vraag (!!) het gewoon. Dat voorkomt vervelende reacties waar jij dan weer mee zit. En de ander natuurlijk.

Besef je dat een baan gewoon een baan is. Dat het vanzelf einde werktijd wordt. Dat een baan geen levensvervulling is. Dat je best wel goed bent maar niet zo geweldig als dat je ouders denken of reclames en media jou voorschotelen.

Stop met zeggen dat je niet mooi bent. Je hebt namelijk gelijk. Je kat is mooi en heeft een prachtige vacht en dito staart. Jij bent kaal zonder staart.

Stop met roepen ‘vroeger mocht ik wél m’n open haard branden, roken, drinken, suiker eten, verkeerde grappen maken, autorijden, vliegen en vrije seks hebben’. Geniet van de herinneringen en doe vervolgens wat jij passend en leuk vindt.

Of je helemaal los mag gaan en met niemand rekening hoeft te houden? Zeker! Mits je anderen er niet mee lastig valt want dan is jouw lol ook snel over. Kies de plek en het moment. Wanneer jij gelukkig wordt van in je blote kont vieze grappen maken en smerige dingen eten op een vieze manier waarbij je door je neus fluit dan moet je dat vooral doen! Maar zorg er dan wel voor dat de gordijnen dicht zijn. Ik wil het niet zien.

Veel plezier!

Rob Franse, 17 oktober 2019

2 gedachten over “Zo wordt je níet ontmoedigd!”

    1. Ja, dankjewel. Naar aanleiding van dat gesprekje heb ik m’n oor wat verder te luister gelegd. Wat blijkt? Velen van ons moeten zo af en toe ontmoediging het hoofd bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *