Deskundigen, ook binnen de ECB, denken dat de idioot extreme renteverlagingen en de opkoopprogramma’s de inflatie met een half procent extra verhoogd hebben. Nou nou, tsjonge jonge. Hebben we hier weer eens een medicijn wat vele malen erger is dan de kwaal? Het is namelijk een regelrecht drama voor onze pensioenen! Om nog maar niet te spreken van de ellende van krankzinnig gestegen woningprijzen. Los van het feit dat het wel heel merkwaardig is om prudent financieel beleid bij overheid en huishoudens te bestraffen en wanbeleid bij zekere banken en landen te belonen. Zouden bijvoorbeeld de Italianen hier nou mee geholpen zijn? Of anders geredeneerd: Hadden we in dat geval geen betere oplossingen voor zekere schulden kunnen bedenken?
Van weeromstuit twitterde een zekere clown dat de rente in zijn geweldige land ook zo snel mogelijk negatief moet worden. Ik denk dan dat zo’n figuur z’n energie beter kan stoppen in de 70.000 doden per jaar ten gevolge van overdoses aan pijnstillers. Eens even denken: de clown is onroerend goed boer en heeft baat bij lage rente en stijgende onroerend goed waarde. En alle aandelen van die pijnstiller zitten bij één familie.
Nog een stap verder en je zou bijna gaan denken dat het geen toeval is dat de baas van de ECB een Italiaan is.
Hoe krijgen we het met z’n allen toch steeds weer voor elkaar om dit soort leidinggevende figuren in onze neoliberale democratie te hebben én hen weinig in de weg te leggen. Neoliberaal betekent immers zoveel als een ‘verstandig bijgestuurd’ liberaal kapitalisme. En democratie staat ook voor controle op de leiding. Je zou bijna gaan denken dat bijsturing en controle zich beperken tot ellendige regeltjes binnen bijvoorbeeld het onderwijs en sociale diensten waar we vaak veel last van hebben en waar we maar weinig tot geen positieve effecten van zien.
En nu? We hebben gezien wat referenda opleveren. In het gekste geval levert dat ene Boris op die het parlement naar huis stuurt. We zien ook wat algemeen stemrecht inhoudt. In Italië blijkt het mogelijk om middels één stemronde een zeer populistische en nationalistische regering te vervangen door een zeer linkse (?) regering. Benoemingen door deskundigen dan? Dat leverde ons meneer Draghi op en daar word ik ook al niet blij van………..
Moeten we dan gaan denken aan heel andere systemen dan onze neoliberale democratie? Van de voorbeelden die ik zie word ik niet blij! Daarnaast hebben vormen van socialisme en communisme ook al niet opgeleverd wat we wilden.
Het brengt mij tot de conclusie dat het probleem niet zit in de systemen maar in ons mensen. Dat betekent de facto dat een sterke man (of vrouw) ook niet zal werken. Net als gestuurd worden door AI (want ook dat is uiteindelijk gevoed door mensen).
Dan resten er nog 2 mogelijkheden: De mens aanpassen of de mens opheffen. Als dat al zou kunnen dan zal dat beslist meer effect hebben dan een half procentje…. Maar waar dat ons uiteindelijk brengt? Nou, succes er mee! Het leven is meer dan ooit een (bijzondere) dans met de omstandigheden.
Rob Franse, 12 september 2019