Wát een samenwerking in Nederland!

Als het moet en wanneer we het willen dan kunnen we het echt. En goed ook! Zie Utrecht afgelopen maandag. De hulpverlening (door toevallig aanwezigen en door professionals) was fantastisch. Alle overigen rond die plek gaven perfect gehoor aan de verzoeken om binnen te blijven, hoe vervelend dat ook was en ondanks de vragen bij velen of deze maatregel nu echt nodig was. Op zo’n moment ben ik weer trots op Nederland.

Kijkend met die bril word ik ook zeker niet ongelukkig van het verloop van de verkiezingen: De opkomst was mooi, nergens waren opstootjes en het was slechts een beperkt aantal politici die zich in mijn ogen minder netjes gedroeg. Men feliciteert elkaar bovendien. De meeste partijen sluiten elkaar niet uit. Een kabinet van 4 partijen krijgt straks in de 1e kamer vermoedelijk steun van nog 2 of 3 partijen. We blijven bestuurbaar (vergelijk dat maar eens met bijvoorbeeld de VS of het UK).

Onopgevoede kinderen (ik druk me voorzichtig uit) worden niet van de training gegooid. Nog sterker: De trainers krijgen van hun bestuur ondersteuning middels pedagogen om ook deze kinderen mee te kunnen laten doen.

Wanneer ik de bril nog wat steviger op m’n neus zet dan kun je stellen (door gewoon te kijken) dat de meesten van ons van goede wil zijn en dat er maar een klein deel is wat valt in de categorie onopgevoed, niet geïntegreerd, niet aangepast, respectloos en wat al niet meer. Mits (!) je duidelijke, aanvaardbare regels hebt waar iedereen zich ook aan houdt. Bijvoorbeeld doordat op overtreding, bij een grote pakkans, echte sancties staan.

Misschien zit ‘m daar wel de kneep: We willen wel, maar door een combinatie van ongelukkige regels (of een gebrek daaraan) en het op verkeerde plekken en momenten niet accepteren van verschillen (terwijl we allemaal onze vrijheid liefhebben), lukt het ons net wat te vaak niet.

Samenwerking is fantastisch en lukt fantastisch. Ook wanneer we heel verschillend zijn en mogen zijn. Mits de regels juist opgesteld zijn en als vanzelf nageleefd worden. Ja, regels! Misschien is het even wennen, maar me dunkt dat het de moeite waard is.

 

Rob Franse, 21 maart 2019

Eén gedachte over “Wát een samenwerking in Nederland!”

  1. Een goed en positief stukje. Nederland staat op de vijfde plaats van gelukkigste landen. Juist wat ons verbindt en niet wat ons scheidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *