Verschillend zijn is fantastisch!

Al was het maar omdat ik er gek van zou worden wanneer iedereen zich net zo gedroeg als ik. Of het zelfde dacht. Misschien hetzelfde soort werk zou willen. Hetzelfde zou willen eten……… Nee, dat zou pas echt ruzie opleveren. En problemen.

Maar waarom zijn we dan toch altijd zo druk bezig om verschillen te veroordelen? Waarom moet iedereen hetzelfde geloven? Of juist helemaal niet geloven? Waarom moet iedere staat democratisch zijn? Waarom moeten alle Britten straks onderdeel blijven van de EU? Of juist niemand? Waarom zitten we met z’n allen vast aan de Euro? En moeten we dus eigenlijk vergelijkbare staatsbegrotingen hebben?

Ik zal het je vertellen. Dat is omdat de heersende macht (in landen, bij bedrijven, in gemeenschappen en zelfs in gezinnen) bedenkt dat haar manier, op basis van cijfers, voor iedereen gemiddeld het beste is. ‘Het beste’ wordt dan nog al eens vertaald in economische welvaart (Je weet wel, ieder jaar een beetje meer groei …..).

Maar stel nou eens dat velen heel andere uitgangspunten hebben dan wat de machthebbers (ontleend aan een meerderheid van de bevolking mogen we hopen) hebben? Misschien zijn er wel grote groepen die het prima vinden om in een omgeving te wonen waar 20% minder verdiend wordt, maar waar wel meer tijd is voor ontspanning. Om maar eens een voorbeeld te noemen.

Hoe ik hier zo op kom? Nou, door de Brexit bijvoorbeeld. En door de gele hesjes in Frankrijk. Door de Italianen die deel uitmaken van de Eurogroep. Door de Hongaren die geen vluchtelingen willen opnemen. Door Trump stemmers waarvan het merendeel nog steeds gelooft in de ideeën van Trump. Kortom: We hebben een wereld gecreëerd waarin iedereen mee móet doen! Er is geen ontsnappen meer aan……… Maar dat ‘moeten’ willen zeer velen niet!!!

Ik vraag me wel eens af of je een Euro niet moet opsplitsen in een aantal verschillende valuta’s. Ik vraag me wel eens af of je sommige regio’s bijna moet los koppelen van de internationale economie. En dat de grote multinationals daar dan ook weg moeten blijven (iets wat je je ook kunt afvragen aangaande ontwikkelingslanden trouwens).

Het valt mij op, als bestuurder van een landelijke vrijwilligersorganisatie met veel lokaal autonome clubjes, dat velen binnen hun eigen omgeving het allemaal net weer wat anders organiseren. En dat ze daar wel bij varen! Vaak beter dan wanneer zaken landelijk georganiseerd worden.

Ik weet het wel hoor. Centralisatie heeft vaak economische voordelen. En allemaal leven volgens dezelfde waarden en normen heeft weer andere voordelen. Maar verschillen zijn vaak ook prima. Ze leveren de groepen die het anders doen vaak veel op. Laten we daar oog voor hebben.

Rob Franse, 14 maart 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *