Lage rente met dramatische gevolgen

Om met de deur in huis te vallen: Iemand van ca. 35 jaar oud moet bij 0% rendement over alle jaren ongeveer 3x zoveel inleggen als bij 5% rendement om op hetzelfde maandbedrag na pensionering uit te komen…… Nou kun je zeggen dat ik overdrijf omdat bij 0% rente de inflatie meestal ook erg laag is. Maar toch….

Wat ik hier schrijf gaat op wanneer het rendement over de gehele looptijd 0% is, dus zowel tijdens de 30 jaar opbouw als op het moment dat het pensioen vastgesteld wordt. Lange tijd ben ik daar niet zo bang voor geweest, maar nu de rente al jarenlang bijna 0% is én de kans op renteverhogingen toch vrij plotseling de kop is ingedrukt tekent zich een gitzwart scenario af.

Om toch een redelijk rendement van zo’n 5% te behalen tijdens de jaren van vermogensopbouw vallen de keuzes voor sparen en obligaties af. Wat resteert is de keuze voor aandelen en/of voor verhuurbaar onroerend goed. Velen hebben de laatste jaren dan ook gekozen voor aandelen en/of een verhuurbare woning, waardoor de prijzen omhoog geschoten zijn. Voor het rendement tijdens de looptijd ben ik niet zo bang, maar voor de waarde van de aandelen en het onroerend goed wel. We hebben het dan ook nog eens over een waarde die zo rond je 65e van enorm belang is omdat je het geld dan nodig hebt. Stel nou eens dat de waarde rond je 65e zo’n 40% minder is…… Dan moet je maar hopen dat de rente op dat moment lekker hoog is zodat de sterk aan de rente gekoppelde maandbedragen door die hoge rente meevallen. Toch ben je in zo’n situatie hoe dan ook de klos.

Het moge duidelijk zijn dat het probleem voor 55-plussers nog groter is. Hun pensioendatum is zo dichtbij dat het risico van beleggen eigenlijk niet meer genomen kan worden! Voor 65-plussers is het probleem nog veel groter. Zij kunnen niets meer opbouwen en zijn volkomen afhankelijk van het rendement wat een pensioenfonds of een verzekeraar aanbiedt voor zover het pensioengeld betreft of van een bank daar waar het om ‘vrij’ geld gaat. Een rendement wat zeer afhankelijk is van de (lange) rente.

Daar ga je met je zuinige gedrag. Netjes geld opzij gelegd voor later, maar helaas: Het levert bijna niets (meer) op!

Eigenlijk moet je verdraaid blij zijn wanneer jouw geld bij een pensioenfonds zit. Zelfs wanneer het een slecht presterend pensioenfonds is. Zo’n fonds kan, doordat ze ook veel deelnemers hebben die geld inleggen en het merendeel van het ingelegde kapitaal voorlopig niet nodig is, een uitkering verstrekken die tevens gekoppeld is aan het rendement op het ingelegde kapitaal, wat veel hoger is dan de rente (mits dat van instanties als DNB mag natuurlijk….).

Er wordt nu wel veel geklaagd over pensioenfondsen die een klein beetje moeten korten, maar het staat in geen enkele verhouding tot de ellende die iemand met een zelf opgebouwd pensioen heeft. Een ZZP’r bijvoorbeeld. Zo’n eigen pensioen ligt al snel 35% lager dan oorspronkelijk verwacht en zo’n 30% lager dan bij gepensioneerden die door hun pensioenfonds gekort worden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor mensen die van een kapitaaltje moeten leven; een kapitaaltje wat bijvoorbeeld verkregen is door verkoop van de eigen zaak.

Hoe gaan al deze gedupeerden straks reageren? Hoe passen ze hun consumptiepatroon aan? Hoe gemotiveerd zijn deze gedupeerden om wat aan het milieu te doen? Op wie gaan ze straks stemmen? Hebben ze hulp van hun kinderen nodig? Hoe boos worden ze en hoe uit zich die boosheid?

Het is natuurlijk mooi voor landen en voor banken met veel schulden dat de rente zo laag is. Maar het gaat wel heel erg ten koste van mensen die geld opzij zetten voor later.

Eigenlijk zie ik, wanneer de lange rente langere tijd zo idioot laag blijft, maar één oplossing: Geef iedereen het recht om mee te mogen doen aan een pensioenfonds. En koppel de uitkeringen van die pensioenfondsen aan het werkelijke rendement wat ze maken. Ja, dat is een risico (op vele manieren en voor vele Nederlanders). Daar tegenóver staat het risico van heel veel Nederlanders die binnen de kortste keren en voor de rest van hun leven een tekort aan (pensioen)inkomsten hebben. Dat laatste risico is wat mij betreft, zeker sociaal maar ook economisch gezien, niet te dragen.

Rob Franse, 31 januari 2019

4 gedachten over “Lage rente met dramatische gevolgen”

 1. Wat een onbegrijpelijk zwartgallige reactie. En ja, ik ben zzp-er en al wat ouder, dus ik denk dat ik mee mag praten. Het zou heerlijk zijn als we het scenario van eindelozr groei en alsmaar meer wat meer kunnen relativeren. En zoals je terecht zelf al opmerkt, de prijzen stijgen niet of nauwelijks, dus het bedrag wat je opzij zet en gespreid belegd op een verantwoorde manier (kijk vooral eens bij de Triodos bank!) brengt echt voldoende op voor een Financieel plezierige periode na een werkzaam leven, waarbij ik hoop dat ik als ZZP-er tot ver in de 70 het werk mag doen wat ik leuk vind. Wens je eenzelfde wat blijere kijk toe. Met een vriendelijke groet, Joep

  1. Dank voor jouw reactie Joep.
   Vanuit jouw positie bekeken doet de lage rente inderdaad weinig pijn. Wanneer je echter graag wilt of misschien wel gedwongen moet ophouden met werken ligt de zaak geheel anders. Je bent op het einde van je pensioenopbouw of van je lijfrente geclausuleerde verzekering verplicht (!) om iets rentedragends te kopen voor langere (levenslange) tijd. Voor de persoon in kwestie een echte en zware tegenvaller. Daarbij is het voor de gehele economie ook verdraaid vervelend wanneer velen op die manier hun koopkracht kwijtraken.
   Ik maak me (dus) niet over iedereen zorgen, maar wel over een bepaalde (grote) groep. Het zorgt (wederom) voor een flink stuk tweedeling in de maatschappij. En dát maakt mij wat zwartgallig.
   Groet!
   Rob

 2. Een ongunstig bij-effect van het scenario dat je schetst is dat door particuliere investeringen in de woonsector, gecombineerd met airbnb verhuur en noodzaak voor woningbouwverenigingen om woningen te verkopen, de huren en aankoopprijs van woningen zodanig stijgt dat het voor starters op de woonmarkt heel erg moeilijk is om betaalbare woonruimte te verkrijgen, zeker als pa/ma niet kunnen bijspringen.

  1. Volkomen waar Paul.
   Zo zijn er nog wel een paar nare neveneffecten. Zeker in Europa weigeren we de pijn van de laatste crisis te nemen. Daardoor hebben met name Italiaanse banken nog veel lijken in de kast. We (overheden en banken) zijn onvoldoende gereorganiseerd en daarmee niet klaar cq zijn een gemeen risico bij een volgende crisis.
   Groet!
   Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *