We zijn niet dom. We dóen dom!

Ons systeem is niet verkeerd, maar we gaan er verkeerd mee om.

Onze democratie is niet verkeerd, maar we snappen niet meer zo goed hoe deze werkt en wat onze rol daarin is.

Wat we verkeerd doen? We vinden ons zelf te belangrijk. Zo simpel is het. We kijken en luisteren alleen nog maar naar dat wat ons binnen 2 seconden bevalt en waar wijzelf direct beter van worden. De meeste mensen, bedrijven en instellingen weten dat en handelen daar naar. En wij trappen daar steevast in.

Dat gezegd hebbende is de grote vraag natuurlijk: En nu?

Het zijn een paar simpele stappen: Luister naar je geweten, leef volgens de gulden regel ‘wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’, tel tot 10 voordat je iets vindt of zegt en neem vooral tijd om met regelmaat helemaal niets te doen.

Vervolgens realiseer je jezelf dat je extreem machtig bent, maar dat je misschien wat kracht mist. Jij hebt namelijk de macht om middels jouw stem(formulier) te bepalen wie er de macht heeft in de politiek en daarmee bij alle overheidsinstellingen en ten aanzien van alle regels. En jij bepaalt waar jij je geld aan uitgeeft. Wanneer jij een bedrijf niets vindt, bijvoorbeeld omdat je het amoreel vindt, dan koop je er niet meer. Zo’n bedrijf is dan binnen een paar maanden verdwenen of het heeft zich aangepast.

Resteert nog de beïnvloeding van elkaars ongewenste gedrag. Dat begint heel simpel in het verkeer; let maar eens op hoe mensen reageren wanneer je anderen met een breed gebaar voor laat gaan……

Simpel? Jazeker. Nu nog de kracht opbrengen om het te doen. Wat houdt jou tegen? Ik zal je er een paar vertellen: Je bent verwend geraakt (heus waar). Je hebt je ook teveel gewend aan vele voorrechten. Je leeft te anoniem ten opzichte van anderen (het is ook zo lekker in je eigen bubbel nietwaar?). Je wilt helemaal niet weten waarom anderen anders leven; je wilt dat ze zich aanpassen of ver van jou wegblijven. Het kost je te veel moeite om te veranderen (wat ik snap trouwens).

Wie weet, heb je er zelf ook nog wel een paar. Punt blijft: Regels veranderen zal nauwelijks helpen. Jezelf aanpassen waarschijnlijk wel…. Maar dat is vooral zo moeilijk omdat je wilt dat de ander (eerst) verandert.

We weten het wel maar we doen het niet. We zijn niet dom maar we doen dom. Waar het zou kunnen beginnen? Bij het houden van je fatsoen!!

Rob Franse, 24 januari 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *