Vrijheid, gelijkheid en ………….?

Het was natuurlijk vrijheid, gelijkheid en broederschap. Maar die broederschap is inmiddels wel heel ver te zoeken. Zie bijvoorbeeld hoe broederlijk men in Groot-Brittannië met elkaar omgaat (met het parlement als mooiste uiting van die broederschap).

Vrijheid, gelijkheid en democratie dan? Maar ja, die democratie gaat geloof ik inmiddels vooral om ‘ik ook’ in plaats van ‘zij ook’. Ieder voor zich waarbij de hardst schreeuwende stemmen dubbel tellen, zeker wanneer je ook nog een willekeurige kleur hesje aantrekt.

Gelijkheid? In wat? In hoeveelheid beschikbaar maandelijks geld per persoon? In kansen? In ‘eindleeftijd’?

Vrijheid dan. Jawel! En dan vooral de vrijheid om zo ongemanierd mogelijk spierballentaal uit te slaan. We gaan allemaal een voorbeeld nemen aan ene Trump…… (ook sommige Nederlandse parlementariërs bewandelen inmiddels die weg).

Macht misschien? De macht om China en Rusland buiten de deur te houden? Minder afhankelijk te worden van Google en Facebook?

Even op een rijtje: Vrijheid, gelijkheid en broederschap? Aangepast naar machtsdemocratie? Wat je benadrukt door de juiste kleur hesje te dragen?

Fatsoen? Is dat er misschien eentje om toe te voegen? In ieder geval fatsoen in de zin van niet beledigend taalgebruik?

 

Misschien is het wel zo dat die mevrouw in dat gele hesje met dat bord waarop stond ‘ik ben het zat’ de enige was en is die de juiste toon aansloeg en aanslaat.

Ze is het zat! En wat doe je dan? Wat doe jij wanneer je het zat bent?
Je geeft er uiting aan. Ieder op zijn of haar eigen manier.

Maar daarna moet je verder!!! Dat ‘verder’ doe je volgens mij met aandacht, liefde en kracht. Zo kom je misschien wel op een herwaardering van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Een herwaardering van fatsoen, van macht en van democratie.

Misschien moet het die kant op. En daar kun je mooi zelf mee beginnen, zowel via jouw eigen gedrag als via jouw ‘stemgedrag’.

 

Rob Franse, 19 januari 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *