Dat Nederlandse vingertje!

Kom niet aan onze persoonlijke vrijheid! Want als wij Nederlanders íets belangrijk vinden dan is het dat wel. We hebben die persoonlijke vrijheid in de jaren ’60 van de vorige eeuw ‘bevochten’. We hebben gewonnen en we geven het nooit meer op.

Hoewel?

Gelijktijdig blijven wij het volk dat zo graag het typisch Nederlandse vingertje heft naar de rest van de wereld. Zo maken we ons binnen de EU bijvoorbeeld sterk voor onze prudente manier van omgaan met financiën (luisteren jullie goed, Griekenland en Italië?) en met de rechtsstaat (goed luisteren, Polen en Hongaren). Inmiddels gaan we nog een stap verder en doen we dat ook binnen ons eigen land middels het nationale preventieakkoord (als dat er komt trouwens).

Raar?

Best wel. Zonder de vingerheffers overigens ongelijk te geven blijft het iets bijzonders. Hoe verzin je het om aan de ene kant alle persoonlijke vrijheid te willen hebben en aan de andere kant zaken als roken, drinken, suiker en vet te willen verbieden. Juist wij vrijdenkers zouden toch moeten weten dat wij Nederlanders zo’n verbod, want dat is het, helemaal niet willen?

Hoe dan wel?

Via een slimme combinatie van verleiding, nudging, alternatieven en prijsstelling. Misschien vooral middels (financiële) voordeeltjes; iets waar wij Nederlanders gek op zijn. Maak gezonde dingen goedkoop en ongezonde zaken duur. Zet er een bonus spaarsysteem achter. Ontwikkel genotsmiddelen die niet of in ieder geval veel minder slecht en verslavend zijn.

Maar verbied genotsmiddelen niet! Zet ze niet in de ‘dat is slecht voor jou hoek’. Genot hoort erbij. Net als seks en drugs en rock&roll. Genot is onderdeel van ‘goed en prettig leven’, waarbij goed en prettig leven óók belangrijk is voor de gezondheid(skosten).

Onderschat de risico’s van een verbod niet!

Ik hoef alleen maar te wijzen op de drooglegging in de USA, de drugscriminaliteit in Nederland en het gebruik van pilletjes in plaats van rokertjes.

Denk daar maar eens over na.

Rob Franse, 2 november 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *