Delen wat niet van jou is

Dat klinkt niet alleen vreemd. Het is ook vreemd. Het is zoiets als mensen die ongevraagd jouw koelkast leeghalen omdat aan anderen uit te delen. Ongevraagd. En daar dan nog goeie sier mee maken ook. De meeste mensen laten het dan ook wel uit hun hoofd.

We respecteren wat van een ander is. We respecteren iemands eigendom. Meestal respecteren we ook iemands privacy. We lopen niet zomaar bij een ander naar binnen om daar bijvoorbeeld foto’s te maken van iemands interieur en dat te delen. Het is immers niet van jou.

Delen wat niet van jou is doen we niet. Gelukkig maar. Er zijn ook wetten die daarbij helpen. Wetten over eigendom van zaken. Portretrecht. De privacywet AVG. Verbod op ongewenst kopiëren van een andermans creaties, zoals boeken en muziek.

Het zijn ook niet alleen maar wetten, regels en afspraken. Het is ook een kwestie van fatsoen. En gelukkig zijn er nog altijd veel heel fatsoenlijke mensen.

Des te vreemder is het dat een flink aantal van ons het compleet normaal vindt om foto’s en filmpjes te maken van mensen in nood. Mensen die bij een ongeluk betrokken zijn. Mensen die stervend zijn…….. En, dat is helemaal bijzonder, dat razendsnel naar zoveel mogelijk mensen rondsturen. ‘Delen’ wordt dat genoemd. Je deelt dan niet iets van jezelf, maar je deelt iets van een ánder. Je deelt iets wat die ander (diegene in hoge nood) echt niet zou willen. Een ander waar je verdorie helemaal niets mee te maken hebt.

Even 10 jaar terug. Toen hadden we nog geen mobieltjes met foto en film mogelijkheden. Laat staan de mogelijkheid om die foto’s en filmpjes razendsnel te delen. Toen stonden er rond een ongeluk zelden mensen met draaiende camera’s. En als dat dan al gebeurde, dan werden de beelden niet gedeeld. Als dat wél was gebeurd dan was de wereld te klein geweest. Iedereen boos.

Het lijkt er dus op dat de mogelijkheden (!) van het snel kunnen maken van beelden die je snel naar velen kunt delen iets extreem onfatsoenlijks en dwangmatigs heeft los gemaakt bij zeer velen.

Stel nou dat ik dat soort beelden gedeeld kreeg….. Dan zou ik betreffende gek daar indringend op aanspreken. ‘Waarom heb je de opname gemaakt en waarom deel je dat met mij en iedereen?’. Maar het overkomt me gelukkig niet.

Wat ik me dan wel afvraag: Vinden al die anderen die dit soort beelden gedeeld krijgen dat normaal? Worden ze er blij van? Hebben zij op hun beurt iets om lekker te delen? Spreken zij die ander er niet op aan?

Of gaat het hier om een groep mensen die zelf niets te delen heeft maar wel erg graag aandacht krijgt en dus iets gaat delen, hopelijk als eerste (!), om op die manier aandacht te krijgen? Misschien wel ‘likes’?

Hoe langer ik er over nadenk hoe vreemder ik het vind. Nee, vreemd is een verkeerd woord. ‘Walgelijk’ komt beter in de buurt.

 

Rob Franse, 7 november 2018

2 gedachten over “Delen wat niet van jou is”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *