Stop de onzin!

Een nieuw jaar begint bij mij meestal met ‘eerst maar eens ruimen en orde op zaken stellen’. Het schept ruimte en wanneer je kritisch bent dan zie je ontzettend veel onzin. Soms denk ik wel eens dat het weer en vooral het kille licht op nieuwjaarsdag daarvoor bedoeld zijn. Ieder jaar valt het me weer op dat het rond kerst ‘gezellig licht’ is, desnoods alleen binnen, maar dat nieuwjaarsdag gekenmerkt wordt door een ‘kil soort licht’. Natuurlijk kan het te maken hebben met de voorgaande avond. Natuurlijk kunnen herinneringen bedrieglijk zijn. Maar toch, het is tijd om al die nog maar kort geleden zo gezellige versiering weg te doen. Inclusief de eventuele boom of wat daar nog van over is.

En wanneer ik dan toch bezig ben dan zou ik het o zo prettig vinden om niet alleen spullen maar vooral onzinnig gedrag te verbannen. Ik zal er een paar noemen:
• Huisartsen die 40% van hun tijd kwijt zijn aan administratieve organisatie
• Stakende onderwijzers. Is het niet beter om stomweg 50% van de administratieve vastleggingen niet meer te doen? En extreem zeurende ouders niet meer te woord te staan?
• Afvalscheiding voor huishoudens is vast goed voor het milieu; ik doe er ook aan mee. Maar wanneer gelijktijdig het vliegverkeer boven m’n hoofd fors toeneemt, vervuilende brommers gewoon verkocht mogen worden en sterk vervuilende dieselschepen op 100 meter van m’n huis door mogen varen dan vraag ik me wel eens af of we onze ‘energie’ goed gebruiken.
• Vervuilend naar Barcelona vliegen voor 19 Euro omdat de milieuvriendelijke trein al gauw 20 keer zo duur is.
• Algemene staatjes van bijvoorbeeld het SCP, CBS en anderen die zeggen dat het zo goed met ons gaat en dat we zo gelukkig zijn. Ten eerste bepaal ik zelf wel of het goed met me gaat maar ten tweede zeggen vele deelonderzoeken dat het helemaal niet goed met ons gaat. Voorbeelden:
o 73% ziet de gestegen aandelenkoersen als een zeepbel (versus het gaat goed met onze economie)
o 25% van de beroepsbevolking is emotioneel uitgeput en/of is niet opgewassen tegen het werk wat ze doen (versus de Nederlanders zijn gelukkig met hun werk)
o Raadsleden hebben geen sociaal leven en zijn bijna niet meer te vinden
o ‘De ongelijkheid was nog nooit zo groot en groeit’
o De eenzaamheid groeit
o De werkdruk in het onderwijs en in de zorg is veel te groot
o …………..

Wat ik de grootste en meest zorgelijke onzin vind? Het totaal aan regels waaraan we ons moeten houden. Zowel wettelijke regels als leefregels. Wettelijke regels zijn soms zo ver doorgeslagen dat een bepaalde bank zich verdedigde tegen de klacht ‘dat ze dezelfde beleggingen aan klanten adviseerden te kopen terwijl ze er zelf van af wilden omdat ze er niet meer in geloofden’ met de woorden dat dit volgens de regels mocht…….. Niks geen morele verdediging maar kille regelmisbruikers. En leefregels vragen soms zoveel van ons dat we ons hoe dan ook schuldig voelen. Iets in de sfeer van ‘we hebben er van genoten maar het vliegen, eten, drinken, roken, vuurtje stoken etc. was wel heel slecht’. Of precies andersom natuurlijk.

Stop de onzin. Stop met je verstoppen achter regels. Stop je overal schuldig over te voelen. Stop met je nergens schuldig over voelen. Stop met meedoen aan onzin.

Leef! Denk zo af een toe een beetje na en geniet zo af en toe een beetje (boel). Verdiep je en ontspan je. Heb aandacht en heb lief. Anders is het hele leven zomaar onzin.

 

Rob Franse, 2 januari 2018

4 gedachten over “Stop de onzin!”

  1. Gedurende een “lopend” jaar denk je wel eens aan al die ontwikkelingen. En… ga je gewoon verder! Mooi om dit nu eens op deze wijze “terug” te lezen en dat met de conclusie: “Leef” !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *