Gezond? Veel lager pensioen!

En zo is het maar net. Ik kan het ook niet helpen. Zolang we een beperkt aantal echt gezonde mensen hadden, die flink oud werden, was dat geen probleem. Die enkeling die tot zijn of vooral haar 95e (dus 30 jaar of meer) pensioen kreeg was geen probleem. Het bracht de gemiddelde pensioenleeftijd nauwelijks omhoog. Maar wanneer we straks allemaal gezond gaan leven dan hebben we wél een probleem!

Reken even mee. 30 Jaar pensioen van zegge 2.000 Euro per maand is 720.000 Euro. Stel dat de laatste 8 jaar in een verpleegtehuis doorgebracht worden (A raison van 5.000 Euro per maand op kosten van de overheid?) is nog eens 480.000 Euro. Dan zit ik al op 1.2 miljoen……. Ik vergeet dan nog wat bijkomende gezondheidskosten.

Laten we het eens vergelijken met iemand die ‘slechts’ 73 wordt en in dat laatste jaar nog een half jaartje verpleegtehuis nodig heeft. Dat wordt dan 192.000 pensioen + 30.000 verpleegtehuis = 222.000 Euro.

Hé, dat is een verschil van ongeveer 1 miljoen!!!

Inflatie niet meegerekend. Wat ik ook niet heb meegerekend is het gemis van accijns op roken en drinken (gesteld dat de ongezonde persoon lekker door paft en drinkt en de gezonde persoon dat niet doet).

Laten we stellen dat het om een extra 1 miljoen Eurootjes per persoon gaat. En laten we nou eens aannemen dat we praten over zo’n 4 miljoen mensen (inderdaad, dat is een gokje). Dan praten we over Euro 4.000.000.000.000,–. Extra! Globaal zo’n 180.000.000.000 per jaar (uitgaande van 22 extra levensjaren). 180 miljard extra per jaar…………… Waarbij ik toegeef dat je ook van andere aantallen uit kunt gaan. Maar toch…..

Ik zie een uitdaging!

Waar ik heen wil is niet zozeer het houden van een pleidooi voor een bepaalde manier van leven. Dat maak je maar lekker zelf uit. Maar stel nou eens dat al die fantastische rekenmeesters van tegenwoordig -deels werkzaam bij pensioenfondsen, overheden en ziektekostenverzekeraars- ons dit sommetje als burgers voorleggen. En bijvoorbeeld zeggen: “Je mag kiezen, heel gezond leven en 75% minder pensioen krijgen of ongezond leven maar voor die jaren wel de volle mep krijgen”. Brrrrrrrr.

Of, wanneer we verder kunnen individualiseren, te horen krijgen “O, maar het DNA in uw familie geeft wel een heel hoge kans op oud worden. Dan krijgt u sowieso minder pensioen”.

Kortom: Gezonder -en langer- leven gecombineerd met veel meer persoonlijke informatie (Levensloop, DNA, algoritmes, etc.) en het individualiseren van pensioenen zou zo maar eens heel bijzonder effecten kunnen hebben.

Ik neem er nog één. Proost!

Rob Franse, 4 november 2017

 

Eén gedachte over “Gezond? Veel lager pensioen!”

  1. Ach: recentelijk las ik dat de pensioenfondsen op 1,3 biljoen zitten. Dat is – als ik het goed heb – 1300 miljard. Plus – nog recenter- dat het met de beleggingen van die fondsen heel erg goed gaat.
    Ik neem er ook nog eens een. Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *