Stemmen op GeESmeEVePvI en wel hierom!

“En wel hierom” heb ik geleend van Koot en Bie en hun simplistisch verbond. Wat mis ik die mannen! Wat zijn ze nog actueel! Een aantal afleveringen kan zonder enige aanpassing zo weer uitgezonden worden in deze verkiezingstijd. Let wel, dat zijn uitzendingen van bijna 40 jaar geleden!!!

Kan ik het net zo simpel uitleggen als deze mannen? Ik ga het proberen! Komt-ie:

Natuurlijk begint het met een goeie economie. Daarvoor heb je o.a. handel nodig en een redelijk vrije markteconomie. Daar zijn we in dit land gelukkig goed in. Beschermheer van deze handel is de VVD, dus je zou denken dat….. Mis! Dat gold tot een paar jaar geleden. Inmiddels kun je zeggen dat onze economie best goed draait maar dat er toch 2 probleempjes zijn. De eerste is de schade aan het milieu en de tweede is de verdeling van de welvaart. Anders gezegd: Is de verdeling van de pecunia eerlijk?

Nou, daarvoor moet je dus niet bij de VVD zijn. Zoals je daar ook niet moet zijn ten behoeve van het milieu. Nou ben ik inmiddels 60 jaar oud en dan denk je meer aan de toekomst van je kinderen dan aan de toekomst van jouzelf (ik neem aan dat ik ruim over de helft ben, ofschoon je het met de huidige wetenschap natuurlijk nooit weet). Denkend vanuit de toekomst van je kinderen kun je 50Plus ook direct uitsluiten: De boze Krol is klaarblijkelijk een te slecht rekenaar om te beseffen dat hij gaat stelen van de toekomstige generaties (wat hem dus geen leugenaar maakt).  Nu we toch aan de boze kant zitten vraag ik me af wat de PVV denkt ooit te kunnen bereiken. Ze hebben nu ruim 2 miljoen boze kiezers verzameld die ze alleen maar bozer maken zonder enig uitzicht op welke oplossing dan ook, anders dan dat wanneer zijn hun zin zouden krijgen, we ruim 8 miljoen boze kiezers krijgen. Dat schiet lekker op…….

Terug naar de 2 probleempjes milieu en verdeling. Juist die 2 hebben alles te maken met de toekomst en dus met het wel en wee van ons nageslacht. Een nageslacht waarvan ik hoop dat ze net zo’n geweldig leven gaan leiden als wij dat hebben gehad (of hebben). Dus mét perspectief! Kom ik dan uit bij D66? Ik vind het een beetje erg elitair en vooral pedant. Iets met een houdbaarheidsdatum. Wanneer je het dan toch hebt over een houdbaarheidsdatum dan word ik ook wat droevig van een PvdA en een SP. De platen zijn méér dan grijs gedraaid zonder enig positief effect. Het heeft een galm uit een ver verleden. Helaas is dat iets wat ook geldt voor een CDA. Uiterst fatsoenlijk, dat wel. Daar zou ik ze een plusje voor geven ook al is dat een plusje wat vooral verdient wordt doordat de andere partijen wat al te vaak minder fatsoenlijk zijn.

De jeugd heeft de toekomst! Zij moeten samen (!) bouwen aan hun toekomst. Dus kansrijke en kansarme mensen samen. Nog een hele uitdaging in deze geïndividualiseerde maatschappij, maar toch. En om dat te kunnen doen -ik geef als oude man een voorzetje- heb je om te begínnen een gezond milieu nodig. Een milieu waarin je samen (met jouw kinderen en met “de anderen”) kunt leven. Daarvoor is een gezonde economie nodig want anders valt er niets te verdelen. Maar dat verdelen is wel een dingetje aan het worden. Niet vanwege alle vluchtelingen of economische vluchtelingen of anders gelovigen of anders kleurigen maar vanwege de heel snel voortschrijdende digitalisering! Digitalisering die sommige bedrijven en individuen enorme kansen geven maar anderen juist minder. Heel veel minder.

Maar zie! We zijn nog steeds mensen en mensen hebben tijd en aandacht nodig. Iets waarvoor veel minder digitaal ontwikkelden (en 55plussers) vaak weer uiterst geschikt zijn. Maar dan zal je daarvoor wel de buidel moeten trekken……

Het lijkt er op, wanneer ik dit zo teruglees, dat alle problemen makkelijk oplosbaar zijn: We gaan voor een beter milieu (heel goed voor ons innovatieve bedrijfsleven en een exportproduct bij uitstek) wat een boost geeft aan onze economie en uit die winsten betalen we “tijd en aandacht” diensten voor een prettiger leven. Is dat simpel of simplistisch?

Nu nog een partij vinden…….. Groen lijkt me goed, maar waarom dat perse links moet zijn? Eerlijk delen lijkt me ook goed (of is dat links?), maar dan economisch wel gezond (of is dat nu juist weer liberaal?). “Groen en economisch sterk met een eerlijke verdeling en perspectief voor iedereen” lijkt me een mooie partij maar de afkorting “GeESmeEVePvI” is misschien wat lang.

Het zou (dus) zo maar kunnen dat ik Groen Links ga stemmen. In de hoop dat ze groot worden en noodgedwongen een liberale samenwerking vinden met wat extra fatsoen. Een coalitie die de boze mannen de wind uit de zeilen neemt. Een coalitie die SP en PvdA als splinterpartijen overbodig maakt. Kortom, een GeESmeEVePvI. Koot en Bie hadden er een betere naam voor verzonnen, dat is zeker. De rest is (dag)droom.

Hoewel………

 

Rob Franse, 22 februari 2017

4 gedachten over “Stemmen op GeESmeEVePvI en wel hierom!”

  1. Rob, ik heb je blog -met verwijzing naar jouw naam en website- gedeeld met mijn vrienden van Rotary Maarssen-Breukelen. Men vond het een leuk en helder verhaal. Overigens vind ik zelf dat we moeten oppassen met al dat nivelleren, want waar blijft anders de prikkel voor de grijze massa..

  2. Dankjewel! Dat is mooi om te horen.
    En oppassen met nivelleren……. Al nivelleer je ’s morgens echt alles, dan nog zullen er dezelfde avond alweer grote verschillen zijn. Helemaal niet erg.
    Maar als groot voorstander van de verlichting en het liberale gedachtegoed weet ik heel goed dat het alleen maar kan werken wanneer je regels maakt (en handhaaft), waardoor er enerzijds geen verpaupering en echte kansloosheid ontstaat en er anderzijds geen onethische verrijking plaatsvindt. Laat je dat na dan kom je ergens tussen fascisme en de guillotine uit……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *