Weet je wat echt eng is? Jouw eigen mening!

Heb ik je aandacht? Heb ik je voldoende beledigd? Benieuwd hoe je er na het lezen van dit artikel over denkt.

Ik zal je eerst vertellen hoe ik daar op kom. “Voor veel burgers is hun mening hun belangrijkste bezit geworden”, aldus hoogleraar publieke opinie Henri Beunders. Volgend artikel: “In Amerika is alles gepolariseerd”. Nog één: “De mens is sterk geneigd om berichten van vrienden klakkeloos voor waar aan te nemen”. En ook: “We durven elkaar niet meer in de ogen te kijken” (Psychiater Dirk de Wachter). Of “Arrogant links snapt kiezer niet”(Jacques Monasch). Naast deze artikelen nog een paar die ik met regelmaat hoor: “Dat is ook maar een mening” (niet alleen beledigend maar vooral dom). Of: “Ik mag toch ook een mening hebben?”. Minstens zo aardig: “Ja, maar ons soort mensen wéét wel hoe het werkt”.

Wanneer ik dit zo naast elkaar leg (het zijn berichten van slechts 2 etmalen) dan is er één grote gemene deler: “Mijn” mening. Is het erg dat jij een mening hebt? Nee hoor, helemaal niet, behalve wanneer je gewoon iets vindt zonder ooit hierover iets serieus gelezen, beluisterd of bekeken te hebben. En dat ook nog uit flink verschillende bronnen. En dan ook nog zowel feiten als achtergronden. En jouw mening getoetst te hebben aan mensen met een andere mening (bij voorkeur een onderbouwde mening).

Geef het maar toe, op deze manier vorm jij zélden jouw mening. Laat staan dat je die mening toetst. Daar zijn tenminste 2 heel goede redenen voor: Ten eerste leef jij in een omgeving waar je weinig hoort van echt anders denkenden en ten tweede wil je het gewoon niet horen; je wilt gelijk hebben en de mening van een ander kan bij jou onrust geven.

Dus ja, ik vind dat veel mensen slecht in staat zijn om hun eigen mening te vormen. Dat op zich hoeft niet eng te zijn. Het wordt pas eng wanneer het gecombineerd wordt met zorg, uitzichtloosheid, niet gehoord worden en boosheid. Is dat nu aan het gebeuren? Ja!

Nu zal jij zeggen dat jij géén last hebt van die zorg, uitzichtloosheid, niet gehoord worden en boosheid. Dus dat het aan die ander ligt………. Maar betekent dat dan niet ook, dat jij diegene bent die niet luistert? Voordat je roept dat dit niet jouw taak is, wat misschien nog wel waar kan zijn ook, lijkt mij dit alléén acceptabel wanneer je in dat geval zegt “ik heb hier geen mening over”. Om het concreter te maken: Veel stemmers op Trump en soms ook op Wilders stemmen op hen omdat hun oude politieke partijen niet (voldoende) naar hen luisterden. Veel mensen zijn boos omdat werkgevers en instanties niet naar hen luisterden. Naar velen met een andere cultuur wordt niet geluisterd. Over die mensen met hun eigen meningen mag jij dus welbeschouwd geen mening hebben. En let op: “ze moeten zich maar aan ons aanpassen” is (!) een nadrukkelijke mening. Misschien willen ze wel maar kunnen ze niet. Ik weet het niet, ik heb daar geen mening over J.

Mijn conclusie: Meningen worden al te vaak op een bedenkelijke manier gevormd. We toetsen die mening zelden aan iemand met een echt andere mening en mede daardoor wordt die mening in beton gegoten. Twee (of meer) partijen met in beton gegoten meningen. Of dat tot rampen kan leiden? Wat dacht je van Brexit? Daar zijn forse ruzies binnen families tussen oud en jong. Wat dacht je van de Amerikaanse verkiezingen? Wie er ook gekozen wordt, de andere partij zal zeer boos zijn. Wat dacht je over de mening van een flink aantal moslims enerzijds en een flink aantal Westers denkenden anderzijds? We zien het laatste jaar waartoe dit kan leiden.

Zo. Nu ben ik benieuwd of je het met me eens bent dat jouw eigen mening best eng is. Er is maar één manier om daar achter te komen: Toets die mening aan iemand die een echt andere mening heeft en die mening op net zo’n manier gevormd heeft als jij dat met jouw mening hebt gedaan. Ik ben zeer benieuwd wat de uitkomst zal worden. De aller bekwaamsten zullen wellicht hun mening bijstellen of meer begrip hebben. De aller domsten zullen waarschijnlijk in gevecht raken. En de machtszoekers gaan manipuleren. Benieuwd benieuwd………..

Ik wens je succes met het vormen van jouw mening over dit artikel J

 

Rob Franse, 24 oktober 2016

 

2 gedachten over “Weet je wat echt eng is? Jouw eigen mening!”

  1. Ha Rob, mooi artikel!

    Mijn “mening”: zolang er nog niet een onomstotelijk bewezen “theory of everything” is, bestaan er geen feiten maar alleen meningen. Die theory is er niet en zal wellicht nooit komen. Geen enkele mening, geen enkel feit en geen enkele interpretatie kan zich derhalve beroepen op de waarheid (die er dus ook niet is). Dat wil niet zeggen dat we geen meningen mogen hebben. Zolang we ons daarin kunnen relativeren, is het juist leuk, mooi, nuttig om een mening met een ander te delen en zo te komen tot een dialoog. Een verbale dans zou je het kunnen noemen, die soms nuttig, soms gewoon mooi, soms liefdevol, soms troostend en soms ook verdrietig is. Dans er maar op los, maar maak er geen oorlog van, zonde van de tijd, die toch al zo kort is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *