Wat voor moois wij leren van Brexit, Trump en de tweedeling ?

Waarbij ik met “wij” alle Nederlanders bedoel en waarbij “moois” iets relatiefs is.

Ruim een week lang heb ik gelezen en gedacht. Plotseling waren er veel verstandige artikelen van verstandige mensen. Allemaal met zorgen. Goed onderbouwd ook. Vergelijkingen met eerdere momenten in de historie. Alles werd er bijgehaald, tot en met Plato en Aristoteles aan toe. Maar met alleen lezen en nadenken kom je er niet. Gelukkig had ik gisteren een praatgroep bijeenkomst. Zo’n moment bij de openhaard met een drankje en een hapje waar mannen op leeftijd de wereldproblemen wel eens even gaan oplossen J.  Je snapt het al: Dat is ons níet gelukt. Maar al pratend zijn we wél anders tegen een aantal zaken aan gaan kijken. Zijn we meer kansen gaan zien. En dat mede op basis van een aantal feitelijke, soms nog kleine, ontwikkelingen.

Ik zou het artikel dan ook “Van ego systeem naar eco systeem” genoemd kunnen hebben. Toch heb ik dat niet gedaan; het ligt nog te ver weg. “Iets moois leren” komt denk ik toch dichter in de buurt. Wat we momenteel zien gebeuren is enerzijds het vastlopen van heel veel verschillende vormen van politiek overleg, maar anderzijds, nu nog op beperkte schaal, veel meer samenwerking tussen overheid, bedrijven, burgers en kennisinstellingen. Daarbij is er minder sprake van de tegenstelling wij-zij en is er meer sprake van dat ieders (!) belang meegewogen wordt. Daarbij lukt dit alleen maar wanneer de overheid niet alleen maar de politieke en bureaucratische partij is, de bedrijven niet alleen maar korte termijn winstmakers zijn, burgers verder kijken dan alleen hun eigen belang en kennisinstellingen neerdalen vanuit hun academies. Klinkt goed nietwaar. Wellicht dat ik ooit vertel waar dit al aan het gebeuren is………

Leren wij deze manier van samenwerken nou van Brexit, Trump en de tweedeling? Ik denk het wel, al was het maar in ons onbewustzijn of onderbewustzijn. Een Nexit willen wij niet, Wilders als premier willen wij niet en een tweedeling zoals in de VS of als in Frankrijk willen wij ook niet. We zijn er zelfs bang voor. En terecht. De enige manier om dit soort zorgelijke vooruitzichten tegen te houden is om ook te luisteren naar die mensen die het echt gehad hebben met de EU en met de Euro. Met de huidige politiek. Met een voortschrijdende (of doorlopende) tweedeling. Je móet dus met elkaar in gesprek en je móet dus samen (!) nieuwe oplossingen verzinnen.

Weg met de politieke partijen? Misschien best een goed idee. Maak om te beginnen de helft van de gemeenteraad maar “individuele en betrokken burger”. Weg met de EU? Lijkt me om vele redenen niet slim, maar veranderingen hier zijn wel heel hard nodig. Weg met de Euro? Wat mij betreft graag een splitsing in Neuro en Zeuro. Rapido. En praat mét de have nots in plaats van over hen.

Wil ik zelf wat kunnen betekenen op dit gebied dan moet ik het dichter bij huis zoeken. En dat is precies wat ik nu doe. Hoe kan ik mensen met heel verschillende standpunten en in heel verschillende posities wél laten samenwerken. Waarbij ieders (!) belang gediend is. Dat is niet altijd makkelijk. Daarbij zal ik de plank ook wel eens misslaan. Zal ik soms mensen voor de kop stoten…..

Wat ik vanaf nu meer aandacht ga geven zijn die mensen die boos en teleurgesteld zijn. De mensen dus die vanwege die boosheid en teleurstelling potentiele kandidaten zijn om te stemmen voor een Nexit, voor een Wilders, tegen de haves, tegen de andere have nots….Het zoeken naar vormen van er bij horen, erkenning en waardering krijgen. Luisteren dus. Gaat mij dat lukken als simpele vrijwilliger, bestuurder, gastheer, verteller en schrijver? Geven jullie mij die kans?

Wie weet benader ik jou binnenkort wel…… Om op een heel nieuwe manier samen te werken…….

 

Rob Franse, 4 november 2016

4 gedachten over “Wat voor moois wij leren van Brexit, Trump en de tweedeling ?”

  1. Ha Rob: mij mag je benaderen. En ik hoop zeer binnenkort iets in de aanbieding te hebben dat je misschien kan helpen.
    Maar ik ben dezer dagen behoorlijk sceptisch. Ook als Clinton -waarschijnlijk nipt – gaat winnen dan hebben we bij een geschat opkomst-% van 50 % een kwart van een VS-bevolking die op een imbeciel stemt. In Nederland geven de polls overigens een niet veel beter beeld: 1 op de 6 stemgerechtigden prefereert onze Nederlandse imbeciel…..
    Ik wil graag met je gaan luisteren en gun je die kans ook. Maar ik heb er een hard hoofd in dat uit imbeciele stemmers iets zinnigs valt te vernemen. Sorry….

      1. Ja. Maar als je uit woede op …of wanhoop over… op imbecielen gaat stemmen is de kans groot dat er een steekje bij je los zit. Projectie, weetjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *