Smakelijk eten?

Heb je al gelezen over de nieuwe schijf van vijf? Nou, ik wel. En ergens tussen verbazing, verbijstering, verwondering en ergernis heb ik gedacht aan “lekker eten”.

Laat mij jou nu eens uitleggen hoe je eet. En wat er echt belangrijk is. En ja, ik ben om meerdere redenen iemand die heel bewust met z’n voeding om gaat. En dan moet je even die schijf van vijf vergeten.

Eten, lieve mensen, is vooral iets aangenaams, en wel hier om: Het geeft je energie, het is een moment van rust, je geniet met meerdere zintuigen zoals je mond, je neus en je ogen, het is een prachtig sociaal gebeuren, je kan je er op verheugen, je kunt nagenieten, je kunt er iets lekkers bij drinken, het brengt je op nieuwe ideeën en het geeft je stomweg een goed gevoel. Hebben jullie daarover iets gelezen in de schijf van vijf?

Daarnaast is eten ook iets wat móet gebeuren en waar je niet altijd even veel tijd voor hebt. Dus even niet genieten van mooie aankopen en in alle rust van je maaltijd genieten. Je moet verder en op tempo. Wat eet je dan? Daarover lees ik niets in de schijf van vijf.

En het zal jullie verbazen maar ik heb op m’n 59e heel andere eetbehoeften dan toen ik 17 jaar oud was en 3 uur per dag sportte. Wederom: Niets in de schijf van vijf hierover. Eenheidsworst.

Nu heb ik toevallig het geld om goed eten te kopen. Maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Sommigen moeten proberen om met een beperkt budget toch een goed maal neer te zetten. Je zult maar in de bijstand zitten en opgroeiende kinderen hebben. Wat zegt de schijf van vijf?

Wat zeg je? Ben ik een beetje cynisch? Dat meen je niet!

Maar laat ik nu toevallig iets over lekker eten weten, iets van gezond eten begrijpen en deskundige zijn op het gebied van consumenten communicatie. M’n handen jeuken gewoon om alle goedbedoelendeschijfvanvijfschrijvers te helpen om hun, ongetwijfeld academisch goed onderbouwde, onderzoeken zodanig te vertalen dat een normale consument (en let op: DE consument bestaat niet) denkt: Hé, handig. En ook wel slim. Dáar ga ik wat mee doen.

Wat ik vanavond gegeten heb? Roodbaarsfilet uit de oven en verse geroerbakte spinazie. En dat alles heerlijk, maar niet overdreven, gekruid. En ja, met een glaasje Pinot Grigio. Ik ga vanavond weinig fysieke energie verzetten dus weinig koolhydraten. En in de loop van de avond neem ik nog wat noten. Wie weet neem ik daar wel weer een glaasje bij.

De schijf van vijf…….Vooral veel sterkte er mee……En eet vooral smakelijk, doe het samen, neem er de tijd voor, eet vers en gevarieerd en denk er niet al te veel bij na. Men zegt wel eens: Een tevreden roker is geen onruststoker. Ik zou er aan willen toevoegen: Een tevreden eter leeft beter.

 

Rob Franse, 5 november 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *