Bah. Op vakantie!

Vandaag, 19 juli, is zo’n dag waarop je denkt: Waarom? Ik zag TV beelden over vreselijke files en ondraaglijke warmte. De ellende van “dan-maar- ’s nachts-rijden”. En die TV beelden zag ik na een middag in m’n heerlijke tuin, me realiserend dat ik nu alle tijd heb om een immense hoeveelheid vlinders en hommels van bloem naar bloem te zien vliegen.

Waarom willen we zo nodig op vakantie? Is dat zo vanzelfsprekend? Nog maar kort geleden wilde iedere jongere op zijn of haar 18e een auto. En zo rond je 30e wilde je buiten wonen in een ruim huis met een ruime tuin. Die wensen zijn bij velen verdwenen. Of vervangen door andere wensen. Zou dat straks ook zo kunnen gaan met “op vakantie gaan”? En zo ja, waarom niet?

Is op vakantie gaan niet een rare, dure, klimaatonvriendelijke, stressvolle bezigheid?

O, ik ken vele argumenten om op vakantie te gaan. Net zo goed als ik die weet voor het hebben van een auto of een ruim huis met ruime tuin. Bij vele (jongeren) is de auto vervangen door een mobieltje en is het huis vervangen door een appartement in het centrum, lekker dicht bij alles. Waar zou straks de vakantie door vervangen worden? En het eerste begin is er al. Vele jachthavens kennen inmiddels een kwijnend bestaan…….

Laten we het eens proberen via een aantal argumenten:

·         Als er maar wifi is! Nou, thuis weet je zeker dat het er is

·         Ik wil lekker uit eten! Dat kan inmiddels ook perfect in je eigen woonplaats. Het zal je verbazen wat er aan eetgelegenheden is die jij  niet kent

·         Ja, maar daar is het eten goedkoper! Zeker, wanneer je de reis en de logies niet meerekent

·         Het weer is daar altijd goed! O ja? Bij 40 graden in de schaduw?

·         Ik wil nieuwe dingen zien! Ik maak me wijs dat je niet eens weet wat er in je eigen woonplaats te zien is. Of wat er groeit in jouw tuin. En wat voor vogels jouw tuin bezoeken

·         Ik wil andere mensen zien! Waarschijnlijk weet je niet eens wie er allemaal bij jou in de straat wonen

·         Ik wil er gewoon uit! Heb je je gerealiseerd dat je jezelf meeneemt op vakantie?

·         Het is gewoon leuk! O ja? In het kader van “wat je van ver haalt is lekker”?

·         Ja maar………..! Als ik je nu eens zeg dat het gewoon perceptie is????

En wanneer je alles wat hier boven staat omdraait dan heb je natuurlijk ook gelijk. Net als met die auto. En met dat huis.

Ik wil maar zeggen: Jij hebt gelijk, waar je ook voor kiest. Maar of het wel zo zeker is, dat jij of jouw kinderen daar over 10 jaar nog steeds zo over denken? Net zo zeker als dat aandelenkoersen altijd zouden stijgen, huizen altijd meer waard zouden worden, economische groei altijd tot meer arbeidsplaatsen zou leiden, we nooit zouden stoppen met…….?

Rob Franse, 19 juli 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *