En dan stort de democratie volledig in elkaar.

Het is echt niet te geloven wat er de laatste tijd aan ellende boven water komt. Sepp Machiavelli  spant natuurlijk de kroon. Maar ook om hem heen zitten in de FIFA graaihanen die hun gelijken nauwelijks kennen. Of het moeten de betalers van de smeergelden zijn. Quatar? Rusland? Zuid Afrika? Frankrijk??

Laten we nu eens veronderstellen dat de FBI de onderste steen boven krijgt. Gegarandeerd dat dit nog wel eventjes duurt overigens. Dan staat de gehele voetbalwereld in brand! Wie heeft er schone handen? Wat zijn de effecten vanuit Rusland en de Arabische wereld wanneer een nieuw FIFA bestuur hen de wereldkampioenschappen ontneemt? Niet het schoonvegen van het FIFA bestuur baart me zorgen, maar vooral de politieke gevolgen op wereldschaal zijn bijna niet te overzien. En dan heb ik het nog niet over de bijkomende emoties.

Zelden een bewijs gezien voor de twijfelachtigheid van de democratische vorm van besturen zoals dit zich nu openbaart.

Plato heeft ons al heel lang geleden gewaarschuwd. En na hem nog velen. Het heeft dus niet mogen helpen.

Democratie in de oorspronkelijke vorm was voorbehouden aan ontwikkelde (!!!!!) mensen. Zij mochten stemmen. Niet alleen omdat ze konden lezen, maar ook omdat ze belezen waren (ja, denk daar maar eens over na). Belezen zijn geeft namelijk een kans op stemgedrag wat niet alleen het eigenbelang behartigt.

Bent u er nog?

Mooi, dan gaan we een stapje verder. Wat te denken van de democratie in Nederland? Bijna iedere politieke partij is inmiddels een actiegroep gericht op een specifieke doelgroep (marketing, ja). Gewoon grote beloftes doen. En als puntje bij paaltje komt stomweg iets anders doen onder het mom “we werken nu eenmaal in een coalitie, dan moet je ook wel eens iets toegeven”. Daarmee zijn we vervolgens zo druk dat we niet eens meer nadenken over de uitvoering. Rutte heeft het zelfs over maatwerk bij het UWV…..Het UWV heeft daar überhaupt geen mogelijkheden voor!

Dus niet alleen bij de FIFA moet heel veel hersteld worden, ook in ons niet corrupte Nederland (!?) zijn we voorlopig wel bezig met herstellen van beleidsblunders veroorzaakt door onze democratisch gekozen leiders. Dan denk ik aan de Fyra, de NS, de woningcorporaties, de nationale politie, de Groningse aardbevingen, SVB en PGB, de belastingdienst, de gezondheidszorg, het onderwijs……..pfrrgrrtspf##@#@

U bent er nog steeds?

We hebben de FIFA en Nederland gehad. Ik vind het wel even genoeg voor vanavond. Ik ga dromen over een verlicht despoot. En morgen lekker genieten van heel mooi weer.

Rob Franse, 4 juni 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *