Blije Eikels

Hoeveel blije eikels kan een mens op één dag verdragen?

Natuurlijk is de ene blije eikel de andere niet. En soms verschillen ze verder flink van elkaar. Maar wat ze gemeen hebben is dat ze zaken met veel aplomb “overlachen”.

Zo was op één dag Sepp Blatter, Mark Rutte en de nieuwe CEO van het ziekenhuis van Bob de miljardair (stripverhaaltje uit het AD) wel erg veel van het goede. Blatter oreerde over de strijd voor respect en tegen racisme om op die manier niet te hoeven praten over machtsmisbruik en fraude. Rutte trekt “in dit fantastische land” ten strijde tegen “het-grote-dikke-ik-gedrag”; mooi natuurlijk, maar om daarnaast iedereen maar over één kam te scheren die niet keihard werkt is best cru tegenover al die mensen die mede door zijn beleid niet aan de slag komen, wat ze ook proberen. En de CEO van Bob de miljardair viert feest omdat de onderneming (!) het fantastisch doet (zou ze weten dat de onderneming een ziekenhuis met patiënten is?)

Heb ik dan liever dat ze somberen? Nou nee. En zelf kan ik me ook behoorlijk schuldig maken aan wat erg blij gedrag. Maar tamboereren wanneer er anderzijds zoveel ellende is (neen, dat is geen zwarte bril), ellende waar je zelf verantwoordelijkheid voor draagt, gaat wat erg ver. Het begint een zweem om zich heen te krijgen van iemand die denkt dat z’n publiek uit alleen maar domme somberaars bestaat. Somberaars die gelukkig dom genoeg zijn, in hun ogen, om verleidt te worden met spiegeltjes en kraaltjes. Toch een beetje beledigend, welbeschouwd.

Benieuwd hoe lang ze hiermee doorgaan. Ooit zag ik op TV een flits van 20 seconden van Dries Roelvink in een feesttent met 4 (vier!) toeschouwers. Hij brulde iets als “Gezellig, allemaal meezingen…..”. Maar misschien was hij wel verblind door z’n eigen kanariegele zwembroek. Het kan natuurlijk ook zijn dat hij een vergelijkbare vorm van gezichtsbedrog had als Tineke Netelenbos. Zij zag immers in smiley’s doodskoppen.

Waarschijnlijk lag het bij Tineke anders. Ze zag waarschijnlijk het imponerende hoofd van Timmer en nam in haar angst aan dat de kleurtjes op z’n bretellen dan wel doodskoppen zouden zijn. Over Timmer gesproken: Dat is natuurlijk geen blije eikel. Maar, iemand die zo’n idioot bod doet, is wel een …….

Ik wil maar zeggen: Timmer is ook niet het ideale alternatief voor blije eikels. Maar wie dan wel? En hoe? Van een Angela Merkel ben ik ook nog nooit vrolijk geworden. En van een stel Griekse politici al helemaal niet. Balkenende dan? Mwah. Wiegel terughalen? Jesse Klaver (nu al)? Misschien dan toch Maxima? Nu ik er over nadenk: Ze is wel één van de heel weinigen die op een beschaafde manier kan zeggen “Je bent een beetje dom geweest”

Rob Franse, 30 mei 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *