De smaak van la Bella Italia

Als er iets is wat ons, Caroline en mij, prikkelt, dan is het wel het complete smakenpallet uit Italië.  En eens in het jaar is er vlak bij ons in de buurt, rondom het oude jetset kasteel van de baron, een evenement waar vele Italianen komen met hun, vaak zeer lokale, specialiteiten.

Ik kan jullie vertellen dat we gedurende enige uren alle afspraken over zuinig aan doen zijn vergeten en ons hebben laten onderdompelen in de meest heerlijke smaken en geuren.  Een greep uit onze “buit”:

·         2 verse zwarte truffels (gekocht van 3 jonge Italianen uit Alba) en een potje truffelboter

·         2 fantastische olijfolies

·         12 flessen Chianti van een piepklein domein, waar aan de Sangiovese geen Merlot toegevoegd is, maar “iets lokaals” (als ik zijn Italiaans goed heb begrepen). Tegen een spotprijs

·         Limocello gemaakt van de citroenen uit de tuin van opa in Sicilië en in Nederland geschild (nog nooit zulke goede Limocello geproefd)

·         2 verse broodjes met venkelsalami, pesto, gedroogde tomaat en rucola

·         …………………………

Inmiddels klotst het water me al weer door de bek. Ga ik nu al één van de gekochte venkelsalami’s aansnijden? Of de mooie oude Peccorino?

Maar niet alleen de buit is fantastisch. Ook het daar rondlopen tussen klassieke Lancia’s en Lamborghini’s, Italiaanse koks (met dikke billen), Italiaanse muzikanten (ééntje sprak me aan met “hé kleintje”) en alle andere sfeerbepalers, van gondels tot schoenenverkopers, is een feest.

En wanneer je je best doet dan zie je zelfs in het publiek Italianen. Ofschoon dat bij sommigen, vaak typisch Hollands uitziende vijftigplussers, wel heel moeilijk is. Over vijftigplussers gesproken: De groepjes vijftig-plus-vrouwen-die-echt-de-allerleukste-clubjes-ooit-zijn, zijn alom en nadrukkelijk aanwezig. Ze hebben de uitstraling van “Eigenlijk is dit evenement er helemaal en alleen voor ons” en laten dat in volume (qua geluid en ingenomen ruimte) ook duidelijk blijken. Maar wat hebben ze het naar hun zin!

En zo hadden wij het ook geweldig naar ons zin. En gelukkig kan Caroline enorm goed sjouwen. En kent de auto heel veel bergruimte.

Ach, soms geef je echt te veel geld uit. Maar jongens, wat hadden we het naar ons zin. En dan te weten dat we nog vele malen zullen gaan genieten van alle mooie buit die we gekocht hebben.

Leven is dansen met omstandigheden. En soms kost dat echt geen enkele moeite.

 

Rob Franse, 29 mei 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *