Ja, ook ik ben soms somber. Maar meestal niet lang!

Onlangs werd mij, naar aanleiding van mijn blog, gezegd dat het gewoon niet kan dat ik altijd maar weer een positieve insteek heb. “Jou kennende weet ik dat je ook je sombere momenten hebt. En je twijfels…..Die kant zou ik ook wel eens willen lezen”. Daar moest ik over nadenken. En als zo vaak is het antwoord niet zo maar gegeven.

Op deze mooie Pinksterdag, na een paar uur in de tuin doorgebracht te hebben, ben ik ook meer geneigd om te beschrijven hoe mooi mijn tuin wel niet is. Hoe lekker het eten gisterenavond was. Hoe mooi de Meursault eergisteren was. Wat een mooie plannen ik wel niet heb. Wat ik de laatste week geleerd heb van en over Machiavelli.

Daarom terug naar gisteren, begin van de middag. Ik had in redelijke vaart een drietal kranten gelezen en werd daar niet vrolijk van:

  • “NS beschouwde HSL-lijn als pure geldmachine”. Echt waar; men wilde de kaartjes zo duur maken dat er lekker weinig reizigers kwamen zodat je lekker weinig treinen hoefde aan te schaffen. En dat vertel je dan ook nog met droge ogen.
  • “Burger betaalt gelach van avontuur met ABN AMRO”. Wat een onzin titel. Er is nooit sprake geweest van een avontuur maar van een hoogst noodzakelijke redding. En wat mij daarnaast stomweg pijn doet is dat we niet meer trots kunnen zijn op een global player die met ons bedrijfsleven kon optrekken, ook in het buitenland.
  • “Regels en hervormingen bedreigen gezondheidszorg”. Tsja, dat wist ik al. Maar, let op, het is de beroepsorganisatie van accountants die dit schrijft in een open brief aan de kamer. En dan heb je een kabinet wat “trots is” op de ingezette veranderingen……
  • Internationale topmannen van grote financiële instellingen instellingen roepen: “overheid, houd ons vast, anders begaan we ongelukken”. Het klinkt wellicht vreemd, maar eigenlijk moet je zeggen dat deze mannen applaus verdienen. Eindelijk een stukje zelfkennis. Maar hoe treurig
  • “De verslechterende economie doet de aandelenkoersen stijgen”. Een bizarre paradox, hoewel verklaarbaar. Maar een beetje gek zijn we met z’n allen natuurlijk wel

En dan kom ik bij de 2 ergste irritaties:

  • De SVB sluit een zwijgdeal met een zorginstelling met de verplichting tot een positieve tweet door die zorginstelling. Hoe-haal-je-het-in-je-hoofd. Als semi overheidsinstelling. Na alles wat er al gebeurd is.
  • “Schadelijk: De bedrijfseconoom en regelneef vervangt de hoofdingenieur”. Trouwens: Iets vergelijkbaars gebeurt ook op universiteiten. Daar waar dit in Duitsland en de VS niet of veel minder gebeurt. De schrijver van dit stuk is hoogleraar organisatiekunde Mathieu Weggeman. Hij schreef ook het boek: “Leiding geven aan professionals? Niet doen!”

En waarom ergert bovenstaande me mateloos? Omdat een groot aantal mensen in hun stuitende arrogantie maar niet wil leren uit het verleden en niet wil leren van deskundigen. Lekker zelf doen, ik heb de macht!!! En ik word er beter van!!! En ja, dat vele anderen dat vervelend vinden? Of last van hebben?………….

En ik weet niet hoe je deze problemen moet aanpakken. En met mij kennelijk nog vele anderen. Ik mag en kan het niet meer zo oplossen als vroeger op school. Of op het basketbalveld.

Het doet me denken aan de broer van de oude Lion King. Je weet wel,diegene die z’n broer vermoord en hulp zoekt bij de Hyena’s………En ik weet ook nog het einde van die film. Een net volwassen leeuw die boos genoeg is om, na jaren van ellende, met harde hand in te grijpen.

Met harde hand!!!

Ik doe daarom 2 dingen:

  1. Ik probeer te begrijpen wat je hier wel aan kunt doen. Daarom lees ik bijvoorbeeld Nietzsche en Machiavelli.
  2. Ik probeer positief te blijven. Al was het maar om dat negatief zijn stomweg niet helpt. Niemand luistert naar een zich ergerende, verzuurde betweter.

Dus ga ik zo direct weer de tuin in. Mijn prachtige tuin. Stomweg genieten en een beetje klooien. Lekker! Mezelf weer opvrolijken. En daar ben ik best goed in.

Dus ja, ik ben soms best somber. Ja, ik schrijf er deze keer ook iets over. En nogmaals ja, ik heb me aangeleerd om altijd weer de zonnige kant op te zoeken 🙂 .

Rob Franse, 24 mei 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *