De herontdekking van de man (deel 1)

Ik had het al aangekondigd in m’n artikeltje over “Ubersukkels?”.  Inmiddels heb ik er niet alleen over nagedacht, maar ook over gesproken. Met andere (volwassen) mannen. Vaders ook.  Dat viel nog helemaal niet mee. Maar we zijn wel tot een aantal conclusies gekomen. De meest interessante ga ik hieronder met jullie delen:

·         Hoed je op iedere leeftijd voor fantastische moeders. Als je niet oppast dan kweken ze weekdieren! Ok, de all inclusive kamer, ook wanneer je niet meer thuis woont, is wel buitengewoon prettig; een plek om je even te laten verwennen; die bedoel ik dus niet. Wat ik wel bedoel is de moeder die jou meer toeschuift naarmate jij slechter met je zakgeld of studiegeld uitkomt. Het lijkt niet alleen fijn, het is ook fijn. Maar ooit houdt dat op; en dan???

·         Jank niet! De mate waarin vele mannen van jong tot oud altijd maar weer zeuren over pijntjes, onbegrip, vermoeidheid, geen zin, en wat al niet meer is onuitstaanbaar. Janken lijkt op kinderachtig gedrag. Janken en kinderachtig gedrag gaan ook vaak samen. Pas op, je komt nu in de buurt van de kwalificatie ubersukkel en droeftoeter. Of zoals mijn buurvrouw  altijd tegen haar kleinkinderen zegt: “muizen piepen, ben jij een muis?”

·         De volgende is voor alle vaders en moeders die bij het minste of geringste naar school of de sportclub hollen. Op hoge poten! Doe het niet! Schaam je! Dit is het ultieme signaal dat je een papjochie kweekt. Hoor je zoon aan, wees het desnoods met hem eens en leg hem uit dat hij het zelf gaat oplossen. En dat er geen garantie is dat dat zal lukken. De wereld is niet eerlijk; ook nooit geweest. Leer hem er mee om te gaan (zonder te janken). Krijgt hij het met jouw steun wel voor elkaar dan maakt hij eindelijk een stap op weg naar volwassenheid. En kan hij trots zijn op zichzelf!

·         Waar wijsheid de vrouwelijke kant is, daar is kracht de mannelijke kant. Wanneer je beiden ontwikkelt dan bereik je schoonheid (oké, een groot woord, maar onthoud het maar). Maar waar krijgen jongetjes nog kracht aangeleerd? Op de basisschool? De middelbare school? In dienst? Van hun vaders? Hun moeders? Hun grootouders? Pftr#@grr……

·         Wat is kracht dan? Kracht is “onafhankelijk, zelf, je eigen verantwoordelijkheid nemen”. Dus een mentale weerbaarheid, waarvan het prachtig is als er ook fysieke kracht is, mits beheerst! Je krijgt geen verantwoordelijkheid, je neemt verantwoordelijkheid. Doen!!

Volgende keer meer (wie weet mede door jouw reactie op dit artikel)

 

Rob Franse, man. 27 februari 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *