HET verkoopsignaal voor beleggers ?

Afgelopen dinsdag  kopte het AD op pagina 15 “Particulier stapt weer massaal naar de beurs”. Eigenlijk hoef je dan niet verder te lezen. Het is een aloud signaal. Wegwezen!

En er zijn inmiddels nogal wat signalen om de beleggingsmarkt en zeker aandelen even te laten voor wat ze zijn.

De NRC van afgelopen vrijdag had de gehele voorpagina besteed aan : “Beursrecords: Economisch herstel of toch weer een nieuwe zeepbel?”.

Nick Leeson (kent u hem nog?) meldde afgelopen week dat de wereld 20 jaar na dato echt niets geleerd heeft.

En vanavond in VPRO’s Tegenlicht Joris Luyendijk. Een soortje Kuifje in de City. Kijken dus.

Eigenlijk  moeten we terug naar 2010 voor een beter begrip. In dat voorjaar leek het er even op dat een groot deel van de wereld wakker was geworden. De crisis die begon in 2007 had echt duidelijk gemaakt dat we op deze financieel economische weg niet verder konden. Eind zomer was wat mij betreft de hoop vervlogen: De oude machthebbers op tal van terreinen hadden de hakken in het zand gezet, vast besloten om hun macht en hun financiële succes ten koste van alles te beschermen. Dat lijkt hen ook te lukken. Een nieuwe zeepbel is daar, de volgende piramide is bijna af. Nu op naar…..?

In de afgelopen 4 jaar zijn de beurskoersen zeer fors gestegen. Met zo’n 40%. Maar zijn de resultaten of de vooruitzichten dan ook met 40% verbeterd? Ik denk het niet. Wat is er wel gebeurd?

We hebben een Arabische lente gehad, er gebeuren wat zaken rond Griekenland en de Oekraïne, iets met het gedrag van Rusland, de opkomst van IS, vluchtelingenstromen op de Middellandse Zee, in heel Europa zeer hoge (jeugd)werkloosheid, minimaal economisch herstel, risico op deflatie, extreem lage rentes doordat we idiote hoeveelheden geld in de economie pompen, toename van antisemitisme, pensioenfondsen in de problemen, krankzinnige hoeveelheden nieuwe regels, vooruitzichten die steeds weer veranderen, een onbestuurbare VS, pffffffffff. En er is natuurlijk nog meer dan dit.

Of ik zo op de zondag een zwartkijker ben? Helemaal niet, maar wel ben ik bezorgd. Ik ben vooral bezorgd omdat we, zowel in Nederland als in de rest van de wereld, maar niet in staat zijn om de juiste draai te maken. Een draai naar de 21e eeuw. We blijven maar in de structuren van de 20e eeuw zitten. Met de huidige zeer hoge beurskoersen en instappende particulieren als vreemde uitwas.

Ik geloof dat echte veranderingen alleen kunnen plaatsvinden vanuit chaos en noodzaak. Eerst moet het water ons echt tot de lippen komen te staan. Wat dat betreft hoop ik dat er snel een flinke implosie volgt (natuurlijk zonder onherstelbaar leed….). En dan???

Dan hoop ik dat we eindelijk echt gaan draaien naar een duurzamere, slimmere en socialere wereld waar de menselijke maat leidend is. Een wereld waarin de City zomaar verdwenen blijkt te zijn en alle machtsmannetjes (en vrouwtjes) met pensioen zijn (genietend van het geld en de gewezen macht).

En voor wat betreft beleggen in aandelen? Ik hoop op beleggingsfondsen in duurzame en creatieve ondernemingen die tegen lage kosten een continu rendement van 8% opleveren. Voor de komende 30 jaar …….

Hopen mag, dromen ook.

Succes met beleggen

Rob Franse, 1 maart 2015

2 gedachten over “HET verkoopsignaal voor beleggers ?”

 1. Beste Rob,
  als eenvoudige (gepensioneerde) huisdokter, heb ik diverse crises over Nederland en de westerse wereld zien waaien. Als eenvoudige van huis uit protestant heb ik in mijn jeugd geleerd dat er zeven magere jaren komen na zeven vette en deze cyclus herhaalt zich natuurlijk. Ook heb ik eens ergens gelezen dat een opleving op de beurs een voorteken kan zijn van een weer oplevende economie, maar dan wel minimaal een half jaar later. Dan vind ik nu dat de beurs een stuk zenuwachtiger is dan vroeger, een gevolg denk ik, van de ict. Dat houdt in een toenemende onvoorspelbaarheid. Ongeveer volgens het denkbeeldige principe dat wanneer iemand in China een wind laat, het in Amerika gaat stormen.
  Opnieuw valt het mij op dat je diverse media citeert, waar ik voortdurend met een zekere paranoïdie naar kijk. In de laatste alinea’s leg je de nadruk op vooruitgang. Je lijkt een adept van economische vooruitgang. Er zijn echter nog meer aspecten. Neem de recente Maagdenhuisbezetting. Misschien wel een intellectuele vooruitgang. Overigens hanteer ik zelf de definitie van vooruitgang zoals gegeven door Rutger Bregman (De geschiedenis van de Vooruitgang, 2013). De tijd gaat onverbiddelijk voort. “Vooruitgang is er wanneer we ook verbetering in de tijd ervaren”. Denk aan het feit dat we vroeger op een stromatras in de bedstee sliepen en nu op een springboxbed, (maar met meer rugklachten).
  Je andere prikkels zal ik op een ander moment van een reactie voorzien.

  1. Wouter, Mijn grote interesse in de media is enerzijds gelegen in een grote behoefte aan informatie en anderzijds, en misschien wel vooral, in de manier waarop wij allen beïnvloed worden. Met 35 jaar ervaring in “instappende beleggers” ligt daar de link. En ja, ik houd van vooruitgang, ven verdere en nieuwe ontwikkelingen. Wanneer ik de indruk heb gewekt dat dit vooral economische vooruitgang betreft, dan betekent het dat ik me niet duidelijk genoef heb uitgelaten. Waar het mij vooral om gaat is de vooruitgang in, noem het, menselijk gedrag en zinvolle innovatie. Wanneer dat “goed” gaat zou dat ook wel eens economische vooruitgang kunnen betekenen.

   Op 2 maart 2015 16:50 schreef prikkelsvoordegrijzemassa :

   >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *