Ik wil m’n vrijheid terug!

Ik wil me weer vrij kunnen bewegen. Ik wil niet bang zijn. Ik wil me veilig voelen. Ik wil in het leven een zekere voorspelbaarheid hebben wat zoveel betekent als dat ik wil kunnen vertrouwen op onze dijken zodat we geen overstroming krijgen. Ik wil kunnen vertrouwen op een goede gezondheidszorg voor het geval ik ziek word. Op de politie zodat ik veilig over straat kan. Op de brandweer voor het geval er toch brand ontstaat ondanks alle voorzorgen.

Ik wil er op kunnen vertrouwen dat ik bij groen veilig kan oversteken. Dat de andere kant dus rood licht heeft. En dat mensen dan ook stoppen. Ik rook niet in een restaurant, hoe graag ik dat ook zou doen, opdat anderen zeker weten dat ze rookvrij kunnen dineren.

Ik haal vrij adem omdat ik weet dat de lucht veilig genoeg is om in te ademen.

Dat vrij ademen durf ik helaas niet overal. Ik mijd grote gezelschappen vanuit een zeker wantrouwen. Net als afgesloten ruimtes trouwens.


Wanneer ik dit zo teruglees dan heeft vrijheid dus alles te maken met veiligheid en voorspelbaarheid. Daartoe ben ik ook opgevoed door ouders, school, werk, vrienden en kennissen. Zelfs door boze buurmannen.

Daartoe heb ik m’n kinderen ook opgevoed. Middels liefde en aandacht mét kracht. Waardoor ik als opvoeder kon zorgen dat zijzelf ook zouden gaan handelen met kracht. De kracht om goed na te denken, juiste beslissingen te nemen en je waar nodig te laten dwingen. Zoals het stoppen voor een rood licht. Dat alles in de hoop dat anderen hun kinderen ook zo zouden opvoeden.


Maar wat schetst mijn verbazing?

Her en der hoor ik groepen mensen roepen dat ze, net als ik, hun vrijheid terug willen. Mooi! Maar toen ik goed luisterde bleek dat ze hun vrijheid helemaal niet terug wilden. Ze wilden zelf kunnen beslissen zonder rekening te houden met het algemeen belang.

Nou snap ik daar wel iets van. Ik wil eigenlijk ook in een aantal zaken stomweg zelf kunnen beslissen. M’n zin krijgen.

Alleen noem ik het dan niet m’n eigen vrijheid maar m’n eigen zin krijgen ………


Zijn we net een aantal decennia aardig onderweg om bijvoorbeeld ook mensen uit het Oostblok en homo’s vrijheid te geven (of beter gezegd het hen niet langer te ontnemen). Zijn we steeds meer in staat om minder mensen in armoede te laten leven (en hebben we nog een lange weg te gaan). Zetten we eindelijk wat verstandige stappen ten behoeve van het klimaat……………..

……… om dan geconfronteerd te worden met mensen die ‘hun vrijheid terug willen’ of ‘zich niet laten dwingen’ maar eigenlijk zeggen dat hun eigen ikkie belangrijker is en het zelf beter weten.

Laat ik het er maar op houden dat we een verschillend begrip van vrijheid hebben.

…..diepe zucht……..


Rob Franse, 5 augustus 2021

Eén gedachte over “Ik wil m’n vrijheid terug!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *