Waardigheid, realiteitszin en humor!

Jouw eigen weerbaarheid en veerkracht worden voor een groot deel bepaald door deze drie woorden: Waardigheid (levensovertuiging, visie, missie), Realiteitszin (pessimisme kan daarbij heel positief zijn) en Humor (die best flink mag schuren).

Dat geldt voor jouzelf en het geldt voor de groep of groepen waarvan jij deel uitmaakt.

Wie ik momenteel ook spreek, de weerbaarheid en vooral de veerkracht zijn het afgelopen anderhalf jaar afgenomen. Niet alleen bij jezelf maar zeker ook binnen de groep of organisatie waarin jij leeft en werkt. Ritmes en gewoontes staan zwaar onder druk.

Dus: Ga er uit en zoek afleiding. Zoek het in de kleine dingetjes in de omgeving. Wees ontvankelijk voor leuke en mooie zaken. Kijk! Neem je tijd.

Probeer daarna je eigen ritme te hervinden. Misschien moet je je ritme wel aanpassen. Vermijdt energieslurpers (vermijdt voorlopig ook gezelschappen want in iedere gezelschap zitten wel mensen die jou momenteel meer energie kosten dan dat ze opleveren).

Pas dan kun je voorzichtig weer proberen je ritme met en in de groep te vinden. Dat zal tijd kosten.

Resultaten, in welke vorm dan ook, zullen pas na de voorgaande drie stappen geboekt worden. Ja, dat duurt dus nog even. Er gaat tijd overheen voordat je het gevoel zult hebben weer echt samen aan de slag te zijn en vooruitgang te boeken.

Ben jijzelf niet zo weerbaar en veerkrachtig? Probeer je dan aan te passen aan de groep. Je hebt het nodig en het levert bijna altijd meer op dan te proberen alles op jouw manier te laten verlopen. Accepteer dat je anderen nodig hebt. Accepteer dat anderen, leden van de groep of organisatie, jou best willen helpen om samen weerbaar en veerkrachtig te zijn mits je vooral luistert en meedoet. Wanneer jij de anderen alleen maar energie kost dan zal ook niemand naar jou wíllen luisteren. Men zal pas naar jou willen luisteren, ook als je minder veerkrachtig bent, wanneer jij je eerst aanpast en je kwetsbaar opstelt. Let maar op. Uiteindelijk zullen ook de zeer weerbaren hun kwetsbaarheid aan jou laten zien. Maar eerst jij!

Is dit dan misschien het moment om een deel van jouw enorme vrijheid en jouw mening voor een deeltje in te leveren? Ik denk het wel. Het levert rust en tevredenheid op doordat de weerbaarheid van de groep ook jouw weerbaarheid wordt. Dat voelt goed.

Wij Nederlanders snakken op dit moment naar saamhorigheid. Wij kijken daarvoor vooral naar de overheid. Maar misschien moeten we beter kijken. Zoeken en kijken naar die mensen en die groepen die waardigheid en realiteitszin met humor weten te uiten. Hun handelswijze wél gebaseerd hebben op realisme en samenwerking met waardigheid en daarbij misschien wat minder gericht zijn op jou als kleine groep of individu en jouw wensen. We lijken daarin wat te ver doorgeslagen te zijn……

Rob Franse, 22 juli 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *