Bundel je krachten en ga samenwerken!!

Wat denken jullie nou. Dat jullie het alleen kunnen? Of met een heel klein groepje precies gelijkgestemden? Met je eigen bubbel, in wat of in wie die bubbel dan ook gelooft?

Hou toch op. Alleen bereik je bijna niets. Uitzonderingen daargelaten. Maar dan nog. Ook die uitzonderingen hebben te maken met een bizarre woningmarkt. Met werkdruk. Met rare arbeidscontracten. Met vervoersproblemen. Met tijdsdruk. Met de opwarming van de aarde en alle consequenties van dien.

Waarom bestaat er wel iets bizars als een ouderenpartij maar is er geen jongerenpartij? Waarom zijn er bijna geen jongeren lid van een vakbond?

Koot en Bie zongen het al decennia geleden: ‘Ouwe lullen moeten weg, ouwe lullen zitten altijd in de weg’. Waren zij de laatste ‘protest’ jongeren? Hoe je het ook draait of keert, zij behoren tot een generatie die het, gemiddeld genomen, heel aardig voor elkaar heeft. Hun protest lijkt te hebben gewerkt.

Hoe gaan jullie het, vijfendertigminners, voor elkaar krijgen? Door je individueel te blijven ontwikkelen en je als zodanig op te stellen? Een beetje te appen? Hoe krijgen jullie met name de groep van rond de vijftig ‘om’ die het nu voor het zeggen heeft? Daarop zullen jullie je moeten richten. Veel van de vijfenzestigers zijn maatschappelijk irrelevant enerzijds en niet meer mee te krijgen anderzijds. Zij willen stomweg ‘niet lastig gevallen worden’.

Ik, 64 jaar oud, vind jullie, gemiddeld genomen, een geweldige groep. Een groep op wie ik om vele redenen de hoop heb gevestigd. Maar dan zullen jullie je wel als groep (!) te weer moeten stellen. Náást jullie individuele ontwikkeling en opstelling.

Mijn support heb je. Daarnaast kan ik me zomaar voorstellen dat jullie die support van een deel van mijn leeftijdsgenoten ook zullen krijgen. Mits jullie gaan samenwerken. Ballen tonen. Jullie (!) eigen toekomst echt in de hand nemen. Laten zien dat jullie samen wat aan het bereiken zijn én dat het jullie plezier en genoegen oplevert. Dát zal een deel van de vijfenzestig plussers zeker aanspreken (zie wat dat betreft ook de VOLT-kiezers). Dán kan die groep jullie ook daadwerkelijk van dienst zijn.

Bedenk dat de boodschap minimaal verpakt moet zijn in ‘zo wordt het leuker, aangenamer, geeft het nieuwe energie zonder al te veel moeite’. En als het te veel moeite kost dan helpen wij. Misschien dat jullie op jullie beurt ons dan willen helpen met onze toekomst.

Tot slot: Weet je wat nog meer oplevert dan eigen identiteit of eigen succes? Samenwerking en het samen vieren van het gezamenlijke succes. Het is dus niet of/of maar en/en. Generatie overstijgend en bubbel overstijgend.

Rob Franse, 30 juni 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *