Hoe moet ik verder?

Kan ik nog wel verder?

Ruim 2,5 jaar geleden begon ik met Prikkels voor de grijze massa. Ik schreef toen:
‘Prikkels voor de grijze massa is een, met de nodige (zelf)spot geschreven, blog. Het zijn veelal hersenspinsels welke ontstaan zijn door me te blijven verbazen over wat er met ons gebeurt in deze wonderlijke wereld’.
Verbazen dus. Verwonderen zo je wilt. In ieder geval niet “je ergeren”. Laat staan je zorgen maken.

Dat is in die 2,5 jaar steeds moeilijker geworden. Zeker wanneer je in de krant leest “DE FAKKELS ZIJN TERUG”.

Hoe moet ik zo’n artikel, maar nog belangrijker de gebeurtenis zelf, relativeren? Het lukt me niet om me te verwonderen. Het lukt me niet er een positieve draai aan te geven. Niet elk nadeel heb z’n voordeel zoals een bekend Nederlands filosoof ooit zei. Mannen met fakkels zijn gewoon eng; ze maken me bang!

Toch ga ik het proberen: Ik realiseer me dat deze mannen er altijd zijn en zullen zijn; in ieder geval latent. Is het dan beter ze “ondergronds” te laten of te houden? Jazeker. En om vele redenen. Veel belangrijker lijkt het mij echter om ze geen réden te geven. Geen aanleiding. Nu zal je zeggen dat de geest uit de fles is en dat je die er niet zomaar weer in krijgt. Dat is waar. Waarschijnlijk hebben ze ook een zekere aanzuigende werking, zowel op randfiguren als op wanhopigen. Ook tamelijk vervelend. “Gelukkig” gebeurt het niet hier maar daar, ver weg. Je kan dus zeggen dat wij nog een heel klein beetje tijd hebben om er van te leren zodat we het hier kunnen voorkomen.

Hoe zou dat te voorkomen zijn? Ik heb een aantal ideeën:
• Verklein de verschillen tussen rijk en arm. Interesseert niet hoe. (dus niet opheffen maar verkleinen)
• Zorg voor perspectief (!) voor iedereen. Een reëel haalbaar perspectief
• Koester onze democratie inclusief ons veel partijen stelsel en onmogelijke kabinetsformaties
• Breid de onafhankelijke rechterlijke macht uit. Gooi er geld tegenaan. Laat ze zich ook veel meer bemoeien tegen elke vorm van haat zaaien, ook op internet en social media. Doe in het verlengde daarvan ook iets aan de politie
• Verander de 1e kamer in een groep niet politieke maar wel ervaren mannen en vrouwen die hun humane sporen hebben verdiend. Hun taak wordt het vooral om de regering en de 2e kamer steeds weer te toetsen op bovenstaande lange termijn doelen die verder gaan dan onze grondwet. Inclusief mogelijkheden om in te grijpen
• …………….

Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Dat is mooi gezegd en gedacht. Maar om bovenstaande ideeën te implementeren heb ik meer nodig dan alleen mijzelf. Wat heb ik dan nodig?

Ik denk een politieke partij en media die dit waar kunnen maken. In aantallen hebben we genoeg partijen en media……. Géén daarvan komt helaas in de buurt (en al helemaal niet als het op uitvoering aankomt) van wat ik denk nodig te hebben.

En nu?

Rob Franse, 16 augustus 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *