2017: Een nieuw jaar, nieuwe kansen en nieuwe hoop.

Voordat ik zover was om deze titel op te schrijven heb ik 2 weken lang vooral geluisterd en gelezen. Geproefd en gekeken. M’n gedachten de vrije loop gelaten. Me verwonderd :-).

Ja, ook genoten van prachtige maaltijden in uitstekend gezelschap. Nieuwe gezichtspunten vernomen. Veel energie geproefd. Mensen zien herstellen. Nieuwe plannen gehoord.

Ik sloot het jaar af met een verhaal over de Gulden Regel: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook de ander niet”. Om vervolgens echt de tijd te nemen voor reflectie en contemplatie. Het is me goed bevallen. Zeer goed. Reflectie en contemplatie met liefde en aandacht én kracht!

 

Zo ga ik 2017 ook starten: Het toepassen van de Gulden Regel, tijd nemen voor die zaken die er echt toe doen, blijven reflecteren en afstand nemen van alles wat “stoort”.

Al lezend en denkend werd het me steeds duidelijker dat er zaken zijn die me veel meer storen dan ik me realiseerde. Zaken die me op verkeerde momenten afleiden van waar het werkelijk om gaat. Van waar het míj om gaat.

Een paar jaar geleden ben ik al opgehouden met het kijken naar het 8 uur journaal. Naar me nu blijkt een heel verstandige keuze. Het 8 uur journaal -en vergelijkbare uitzendingen- zijn de facto aan géén kant informatief. Wat ze wel zijn: Eénzijdige sfeerbepalers gericht op “hoe houden we de luisteraar vast”. Zoals we allemaal weten zijn dat zaken als conflicten, oorlogen en grote praat; maar dan overdekt met een sausje én ontdaan van de grotere context van het complete nieuws…..

Die grote praat, vaak verpakt in oneliners voor de simpelen van geest en/of sensatiezoekers, kan me gestolen worden. Weg er mee!

Wat me ook gestolen kan worden: Alle push berichten (anders dan “ik ben een kwartiertje later”), alle Uber blije facebookberichten (meestal geloof ik ze gewoon niet), allerlei boosheid die jan-en-alleman zo nodig kwijt moet (zonder er over na te denken) en bóvenal iedere vorm van ongemanierdheid (tot en met aperte onbeschoftheid aan toe).

 

Wanneer ik bovenstaande zo teruglees dan heb ik best wel een uitdaging. Maar geen verkeerde uitdaging denk ik zo. Juist nu, na een mooie kerstperiode met goede gesprekken en overpeinzingen, aan de vooravond van een nieuw jaar waar sommigen de messen al lijken te slijpen, ga ik de andere kant opzoeken. De kant van fatsoen met kracht (daar zal ik soms best in doorslaan…..). De kant van échte democratie!

Echte democratie is iets wat we overlaten aan mensen die met kennis, bildung en fatsoen hun emoties, die ze wel degelijk hebben, onder controle weten te houden.  Om vervolgens die emoties, waaronder boosheid, via de ratio in een echt en fatsoenlijk debat, zonder demagogie en populisme, om te zetten naar het beste voor het algemene belang. Dat is dus iets heel anders dan jouw boosheid overdragen op een andere boze man of vrouw. Meer dan 3000 jaar historie leert ons dat dit nergens toe leidt, behalve nog veel meer boosheid……

 

Ben je er nog?

Knap van je. Ik vond het namelijk flink ingewikkeld wat ik opschreef.

Simpel samengevat: Ik ga in 2017 dus niet alleen voor de Gulden Regel maar ook voor (politieke) leiding met bildung en fatsoen in plaats van simpele en vaak boze praat met ongeloofwaardige maar o zo lekker bekkende oplossingen.

 

Tenslotte wens ik je voor 2017 vooral meer kwaliteit en minder kwantiteit toe. Minder Wahtsapps en meer echte gesprekken. Minder schermpjes en meer echte boeken. En bovenal echte tijd die je goed gaat besteden (wat dus het tegenovergestelde is van quality time …….).

Je bent zeer welkom om gewoon een uurtje bij me te komen zitten. Helemaal niets te zeggen. Weer te gaan en te denken “dat was een goed gesprek”.

 

Rob Franse, 29 december 2016

Eén gedachte over “2017: Een nieuw jaar, nieuwe kansen en nieuwe hoop.”

  1. Namens Arie en Dineke van Ginkel een positief, maar vooral een heel gezond 2017. Hopelijk nog vele verhalen het zet je wel tot nadenken en wat blijkt vaak die , man heeft gelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *