Ieder volk krijgt de regering die het verdient.

 

Dan verdienen we deze ellende dus. Want laten we eerlijk zijn, los van het beleid of de visie (…..): De uitvoering is iedere keer weer belazerd slecht. Vanavond ligt de site van het UWV weer eens plat. Gisteren waren er zelfs in een evenwichtige krant als de NRC niet malse bemerkingen over de wetten die arbeid en ontslag regelen. En iets over huishoudelijke hulpen voor hulpbehoevenden. En…….

Dat je geen visie hebt. Dat je ideeën “ongelukkig” zijn, dat zou nog zo kunnen zijn……Maar voer het dan tenminste goed uit. Of nee, acceptabel. Maar dát is het meestal niet eens. En dan wordt de huidige laag bestuurders meer managers genoemd dan vakmensen………  Ik praat niet alleen over de regering, maar over het geheel van (semi-) overheidsorganen.

Daarbij komt dan nog dat de bureaucratisering en de ver juridisering  dusdanig is dat je, voordat je überhaupt toekomt aan welke discussie of voorstel dan ook, langzaam verdronken bent in het vreselijk moeras wat aangelegd is.

Is dit nou een probleem van de verkeerde mensen op de verkeerde plekken of een systeem wat niet deugt?

Is democratie een vorm die niet meer werkt of wordt die verkeerd vorm gegeven?

En wanneer ik deze problemen zou willen aanpakken; waar moet ik dan beginnen? Maak ik überhaupt een kans?

Ik denk en handel graag vanuit verwondering. En pragmatisch waar nodig. En dat brengt me er toe om dan maar “slim” om te gaan met alle verschillende (semi-)overheidsinstanties. Dat is om vele redenen verstandig. Zo erger ik me zo weinig mogelijk en krijg ik zo veel mogelijk voor elkaar.  Althans voor dit moment.

Maar hoe moeten we verder? Hoe zorgen we ervoor niet te verzuren? Hoe voorkomen we dat “we” straks in een echt niet meer overzienbare ellende terecht komen? Op dit moment heb ik geen ander antwoord dan:

  • Zorg dat je zo weinig mogelijk last hebt van “het systeem” (en dat is helaas meer dan alleen de overheid)
  • Zorg dat je een omgeving bouwt waar je wél kunt denken en werken vanuit je verwondering
  • En wees voorbereid ……….Sta klaar om, wanneer de kansen op echte veranderingen in de organisatie van Nederland en Europa zich voordoen, juist te acteren. Wat dat dan ook mag zijn

Ik denk dat we nog met flinke “verrassingen” te maken gaan krijgen.

En verder? Leef met Kracht, Aandacht en Liefde. Vanuit je verwondering. “Dans” met de omstandigheden. En verloochen jezelf niet.

Ik wou dat ik een spotprententekenaar was. Wat zou ik dan een prachtige tekening maken. Iets met ministers die heel blij doen, UWV computers die altijd werken, Fyra treinen die rijden door de sneeuw, treinreizigers die zitplaatsen hebben, geen werklozen, wel huishoudelijke hulpen bij blije hulpbehoevende ouderen, …….Ach, ik zou inkt en papier tekort komen.

Wat ik wel ga doen is het nieuwe boek van Nexus lezen: “De terugkeer van Europa”.  Het Nexus instituut probeert via publicaties en lezingen het Europese beschavingsideaal in de vorm van het Europees humanisme te laten voortbestaan. En dát wil ik wel. Bovendien hebben eerdere publicaties mij geleerd dat ze buitengewoon verstandige dingen zeggen en schrijven. En dat vind ik niet zo snel van een organisatie…… Neem vooral een kijkje op  www.nexus-instituut.nl

O, ik heb nog één alternatief: Lees Asterix en de Romeinse Lusthof en zie hoe Asterix de bureaucratie bevecht (waarbij een beetje toverdrank wel handig is)

 

Rob Franse, 1 december 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *