Niet Zwarte Piet, maar Sinterklaas is een probleem!

Waar blijven de protesten van milieuactivisten, dierenbeschermers, humanisten, socialisten en wie al niet meer? Die hebben toch redenen genoeg om te demonstreren tegen Sinterklaas?

Een heel dubieus man hoor, deze Klaas. Hij komt met een ernstig vervuilende stoomboot naar Nederland (slecht voor het milieu), rijdt met een paard over daken (slecht voor het paard en slecht voor de daken), gooit van alles door schoorstenen (slecht voor de schoorstenen) en dat alles onder het voorwendsel om arme Nederlandse kinderen in de koude winter te voorzien van speelgoed en lekkernijen. En ik geloof de man gewoon niet. Daar waar hij vandaan komt, of het nu Spanje is of Turkije, zijn echt meer arme kinderen dan in Nederland. Bovendien: Meestal krijgen kinderen van rijke ouders véél meer van deze Sint dan arme kinderen. Raar. Maar misschien wisten ze dat in Spanje, wat toch een wat katholieker land is dan Nederland, al wat langer. Ik bedoel, een geestelijke die lief is voor kindjes,……Daar hebben wij pas een paar jaar geleden een commissie voor opgericht….

Maar wanneer we het er toch over hebben: Hij stopt kinderen ook nog eens vol met vreselijk veel suikers en kleurstoffen (waar is het protest van de tandartsen? En van het ministerie voor volksgezondheid?). En dan neemt hij mannen of mannetjes mee die hij niet alleen zwart maakt, maar ze ook nog eens bespottelijk aankleedt. Je vraagt je af wat er nog meer gebeurt op die stoomboot.

Nee, heel vreemd, deze man met die schimmel tussen z’n benen. En een groot boek (kennelijk geldt privacy niet voor hem), een roe om lijfstraffen mee uit te delen en een zak om kindjes in te ontvoeren pleiten ook al niet helemaal voor zijn goede bedoelingen.

Toch halen we deze Nicolaas met veel poeha binnen. De burgemeester komt er zelfs aan te pas. Misschien spelen zij in hun “liefde” voor kinderen wel onder één hoedje (of mijter), want kinderen die vooral een warm huis en de auto-achterbank kennen zo laten blauwbekken in de kou is natuurlijk helemaal niet goed voor ze. Het levert vast ook veel trauma’s op.

Dus nu deze goed heiligman (?) weer voor bijna een jaar verdwenen is, lijkt het mij tijd om de koppen eens bij elkaar te steken en te overwegen het helemaal over een andere boeg te gooien. Misschien moeten we gaan nadenken over een virtuele Klaas. Of over een zwarte vrouwelijke Klaas (een Klazina dus). Of ophalen van Schiphol. Of……..

Ja, want hoor eens, ik heb natuurlijk best wel heel veel plezier beleefd aan dit klazenfeest. En na mij mijn kinderen natuurlijk ook. En een keer overladen worden met overbodige spullen en ongezonde lekkernij heeft ook wel wat.

Wat zegt u? Het is een traditie? En dat betekent dat ik hier echt helemaal niets aan moet willen veranderen? Dat anders de pleuris uitbreekt? Neem me niet kwalijk. Dat wist ik niet.

Een traditie. Tsja, dan moeten we vooral alles bij het oude houden.

 

Rob Franse, 4 december 2015

Eén gedachte over “Niet Zwarte Piet, maar Sinterklaas is een probleem!”

  1. Mooie voorzet!

    Wat ook nog een probleem is: die Sinterklaas geeft steeds maar van alles, terwijl hij er niets voor terug wil hebben, behalve dan dat we braaf zijn. Lijkt wel een ontwikkelingssamenwerker uit de vorige eeuw!. We weten wat daarvan is terecht gekomen…. Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *