Help eens denken! De draak blijft maar groeien…….

Het eerste artikel over de draak (het geheel van alle regels en onze overheid) verscheen op 28 juni onder de titel “Help!, De draak is te groot!”.

Met verbijstering las ik dat de Jeugdbescherming en de Raad voor Strafrechtstoepassing de minister adviseren om de wet zo aan te passen dat de rechter het recht krijgt om het ongeboren kind (!) onder toezicht te plaatsen wanneer de moeder rookt of drinkt.

Pardon??

Ja, die wet is natuurlijk bedoeld voor probleemgevallen………..

Weet je wat een probleemgeval is?

Iedere droeftoeter en elke sufkut die denkt dat je met wet en regelgeving dit soort “problemen” oplost!

Op die manier gaan we dezelfde kant op als de drama’s rond overblijfouders. Wanneer een kind heden ten dage op het schoolplein struikelt dan staat menig ouderpaar de volgende dag op de stoep met een advocaat in de arm om schoolleiding, schoolbestuur en overblijfouder strafrechtelijk te vervolgen voor een kapotte broek, één schrammetje en 3 vlokken straatvuil, die niet alleen onbehandeld zijn gebleven, maar ook nog eens zonder het raadplegen van röntgenfoto’s en een medisch specialist gewoon voorzien zijn van een pleister.  En dat is nog maar één probleem van de overblijfouders, naast alle regels over aansprakelijkheid en fiscale belastbaarheid.

Mijn wederhelft was nog niet zo lang geleden overblijfmoeder. Stelregel was: Het leven is vallen en opstaan. Dus als je valt, gewoon weer opstaan. En een kind wat daarbij gewoon huilt heeft dus niets ernstigs. Even kijken, knuffel (wat tegenwoordig ook al verdacht is) en gewoon verder spelen.

De ouders, die de aansprakelijkheid elders leggen dan bij zichzelf en hun kind, zijn daardoor zo geënthousiasmeerd dat ze al bij voorbaat de sportclub en de middelbare school aansprakelijk gaan stellen voor het geval hun prinsje of prinsesje niet zowel sportheld, professor en TV-persoonlijkheid tegelijk wordt.

Een jonge Duitse moeder van een kind van bijna een jaar oud maakte “het beschermen” nog bonter, door een paar kinderen op een speelplaats van tussen de 3 en 8 jaar oud, die te weinig rekening hielden met de veiligheid van haar kind,  te bespuiten met pepperspray……………….

Leven, samen leven en laten leven. Zonder al die regels graag. Al die regels maken de draak steeds groter en groter. We worden steeds meer knechtjes en slaafjes van die draak.

Over draken gesproken; ik las een aantal interviews met Grieken met heel verschillende achtergronden. En wat daar in opvalt is dat ze helemaal niet zo bezig zijn met een referendum. Ze zijn vooral bezig met “Of we nu ja of nee stemmen, of we straks wel of geen Euroland zijn, we zullen eerst eens zelf orde op zaken moeten stellen. Te beginnen met onze eigen regering”.

Kijk, dan snap je in ieder geval wie de draak is.

Misschien dat de oplossing voor het bevechten van de draak dus wel (weer) uit Griekenland komt. De historie herhaalt zich dan. En dan kunnen we weer van de Grieken leren. Socrates, Plato en Aristoteles waren ook Grieken tenslotte.

Rob Franse, 3 juli 2015

Eén gedachte over “Help eens denken! De draak blijft maar groeien…….”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *