Zoeken, vinden en de piramide van Maslow.

Ik heb al eens geschreven over zoekend. Later schreef ik over vinden. En het blijft me bezig houden.  Eerlijk gezegd komt dat deze keer niet zo zeer doordat ik aan het zoeken ben (en de eerste zaken ook vindt), maar door verkeerde discussies in de politiek en in de media welke compleet voorbij gaan aan onze primaire behoeften.

Maslow stelde destijds met zijn beroemde piramide de volgende volgorde van behoeftes vast:

1.       Lichamelijk/primair

2.       Veiligheid/zekerheid

3.       Sociaal contact/acceptatie

4.       Erkenning/waardering

5.       Ontplooiing

Als (ex) trainer-coach-bestuurder-adviseur-marketeer ben ik me dat natuurlijk altijd bewust geweest. En je zou verwachten dat de politiek en de media dat toch ook zouden zijn. Maar helaas……..

Er loopt al een tijdje een discussie over de beloningen van top bankiers. Ik zou het liever hebben over de veiligheid/zekerheid die ze ons kunnen bieden.

Iedereen in de WW moet vanaf 1 juli ook aangeven (naast 4 sollicitaties of netwerk gesprekken per 4 weken)wat de bijverdiensten zijn. Ook wanneer die nihil zijn. Ik zou het liever hebben over veiligheid/zekerheid, sociaal contact/acceptatie en erkenning/waardering.

De discussie in de gezondheidszorg gaat vooral over regels, PGB’s en routes die een patiënt moet bewandelen. Ik zou het liever hebben over lichamelijk/primair, veiligheid/zekerheid en sociaal contact/acceptatie.

De meest recente discussies in het onderwijs gaan over CITO-toetsen. Ik zou het liever hebben over ontplooiing.

Heel veel jonge mensen moeten blij zijn met de flexibiliteit in arbeid………Maar ook zij willen een stuk zekerheid.

Voorbeelden te over, helaas.

Terug naar zoeken en vinden. Naar een aantal zaken wil je helemaal niet zoeken. Je wilt het gewoon hebben. Dat zijn vooral de onder 1 en 2 genoemden zekerheden op gebied van gezond zijn (en de zekerheid dat je goed geholpen wordt wanneer je iets hebt), veiligheid (dak boven je hoofd, deur die op slot kan etc.) en zekerheid (inkomsten). Platter gezegd: Gezond lijf, acceptabele woonruimte en bestaanszekerheid qua inkomen.

En wat is er de laatste jaren in sneltrein vaart verdwenen? Juist…………..

Ik vraag me af, als in de basis een sociaal liberaal denker zijnde die alle geneugten van de democratie en het kapitalisme erkent (met al haar beperkingen): Is het geen tijd om voor iedereen een basisinkomen te regelen, voor een deel in natura qua gezondheidszorg en huisvesting en misschien wel  gezond basisvoedsel en beweging.

Het zou in ieder geval ongelooflijk veel discussie, administratie en ergernis schelen. En dus geld en menskracht.

Maar waar het vooral om gaat is wat je kunt doen met de vrijkomende energie. Je kunt nu, omdat je basisbehoeftes gegarandeerd geregeld zijn, werkelijk gaan zoeken en vinden. Zoeken en vinden lukt namelijk niet wanneer je in de verkramping zit van de onderste Maslow lagen. Dat heeft de historie voldoende aangetoond.

Nog geen 3 jaar geleden had ik niet gedacht ooit zo iets te schrijven. Maar de wereld verandert echt razendsnel. En het meeste wat ik zie is verstarrend en verkrampend. Vasthoudend aan de verkeerde dingen. Waardoor heel verkeerde discussies plaatsvinden. En de vangnetten zeer snel verdwijnen waardoor energie naar verkeerde zaken gaat.

Ik heb (nu nog) de eerste 4 Maslow stappen goed voor elkaar. Daardoor ben ik nu lekker bezig in stap 5. En ik hoop oprecht dat stap 5 niet alleen mijzelf ten goede komt.

Nog belangrijker vind ik het dat ook alle anderen deze stappen kunnen zetten. Iedereen op zijn of haar eigen manier (we zijn nu eenmaal niet gelijk en zullen dat ook nooit worden).

Helaas gaan de discussies in de politiek en media in hoge mate voorbij aan deze 5 stappen. Het is alsof we zo bang zijn ons deel of onze zin niet te krijgen; alsof we zo bang zijn dat anderen misbruik maken van wat dan ook…….We zijn zo technocratisch bezig, zo de mens vergetend…………

Ik blijf nieuwsgierig, ik blijf geloven in echte veranderingen.

Wie weet wat ik daar aan bij kan dragen

 

Rob Franse, 8 april 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *