Opzij, maak plaats, wij hebben haast!

Waarom we zoveel haast hebben? Eerlijk gezegd heb ik er geen idee van.

Maar wanneer je kijkt naar opgevoerde fat bikes, racende senioren op elektrische fietsen met oogkleppen op, de heerlijkheid om straks weer 130 te kunnen rijden, de zeer jonge leeftijd waarop vooral tieners zich al via hun I-Phones willen performen in plaats van lekker tiener te zijn dan kun je er niet omheen dat we haast hebben. En dat alles en iedereen daarvoor moet wijken.

De meest onbegrijpelijke vorm van haast is het direct, onmiddellijk en wel nu meteen raadplegen van ieder nieuw bericht op je telefoon.

Dat laatste is daarom zo onbegrijpelijk omdat alles gewoon op je telefoon blijft staan en je het later op een gepast moment rustig kunt bekijken. Dit in tegenstelling tot de belletjes van vroeger; je wist dat er iemand gebeld had maar je wist niet wie. En wat diegene van jou wilde.

Iets vergelijkbaars geldt voor al die racende tweewielers. Elektrische tweewielers geven heel veel comfort, je komt net iets eerder op jouw bestemming aan en je bent niet bezweet. Lekker. Maar om nog net iets eerder aan te willen komen door te gaan racen met alle risico’s van dien?

Veel erger dan al het bovengenoemde is dat je door die haast jezelf de mogelijkheid ontneemt om rond te kijken, anderen te zien of te spreken, te luisteren of ergens over na te denken. Wat een ongelooflijke armoede is dat!

Het is de armoede van geen aandacht hebben, geen aandacht krijgen en geen aandacht geven.

En dan verbaast zijn dat onze liberale democratie niet meer werkt. Liberale democratie kán helemaal niet werken zonder aandacht voor anderen. Het gaat niet om zo snel mogelijk en zoveel mogelijk voor jou. Het gaat om zo goed mogelijk voor ons allen. Het gaat niet om ‘meeste stemmen tellen’ of ‘de winnaar krijgt alles’. Het gaat er om dat de meerderheid ook rekening houdt met verschillende minderheden en dat minderheden zich enigszins aanpassen aan meerderheden.

Dat lukt dus niet wanneer anderen voor jou plaats moeten maken. Ook zij hebben recht op hun plaats.

Rob Franse, 21 juni 2024

Eén gedachte over “Opzij, maak plaats, wij hebben haast!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *